Search This Blog

Tuesday, February 20, 2018

BUNGA - lirik lagu

salam uols...mood swing arini sebab da keja 8 hari berturut2 non stop....jom layan lagu niii... :(


setiap yang indah
dan manis di lidah
pasti hilang segalanya

rimbunan dedaun


berguguran jatuh
sembah bumi
musim bertukar

digurun tak berbatas
kehilangan jiwaku
kutemukan bunga ini

setelah ku dimiliki
kau lebur segala kata dan janjimu
kulakukan semua
berikan yang ku ada
percaya kepadamu
kebodohanku

setelah ku dimiliki
kau lebur segala kata dan janjimu
kulakukan semua
berikan yang ku ada
percaya kepadamu
kebodohanku

digurun tak berbatas
kehilangan jiwaku
kutemukan bunga ini

setelah ku dimiliki
kau lebur segala kata dan janjimu
kulakukan semua
berikan yang ku ada
percaya kepadamu
kebodohanku

setelah ku dimiliki
kau lebur segala kata dan janjimu
kulakukan semua
berikan yang ku ada
percaya kepadamu
kebodohanku

setelah ku dimiliki
kau lebur segala kata dan janjimu
kulakukan semua
berikan yang ku ada
percaya kepadamu
kebodohanku




Wednesday, February 14, 2018

Lunch time di Blackwood Coffee and Chocolate Cafe

Lunchtime di Blackwood |  Salam korang...da lama entry ni stay dlm draft..hahaha....mood nk update tu tak sampai2... skang brla bole update cite pasal 2 miggu lepas ni.

Makanan kat sini sgt sedap. memang sesuai sangat ngan tekak ku yang nak makan Italian food especially pasta dia...sedap sgt...sebab cafe ni ada masukkan ciri masakan kemelayuan. selalunye kalo kite makan pasta, sure masam2 kan. tapi kt cafe ni, dorang menyediakna pasta yang masam dan ditambah dengan sedikit kepedasan. i like sgt!!!

Ynag tak bestnye, servis dorang agak lambat. Hampir 45 minit jugak aku tunggu makanan untuk sampai. tu, aku g makan sorang2. kalo ngan famili sure lagi lambat. Dorang entertain org yg wat reservation. So, sape nak makan kt situ, kena wat reservation dulu. i mean during peak hour. kalo lepas waktu tu, bolela nak lepak2 dan makan kat situ.



coffee cafe
suasana tenang di blacwood cafe


Ade 15% discount untuk members. i'm one of the members...tunjuk badge je... 


Menu pasta


Ice lemon tea agak mahal. RM9 uolsss






puas hati dapat makan spageti marinara ni. portion besar n seafood pun banyak ngan sotong, udang dan kupang (mussel).



So, sape2 nak menikmati hidangan istimewa terutamanya makanan western dan pasta, bole terjah kafe dorang kat alamat di bawah:

Blackwood Kulim
342C Tingkat Bawah, Jalan Seraya Indah 1&2,
Taman Seraya Indah 1 & 2
09000, Kulim, Kedah.
Tel: 04905732 | Operation Hours: 12 pm – 11.00 pm


Blackwood Kangar
Galeri 28, 6/8 Persiaran Jubli Emas,
01000, Kangar,Perlis



Blackwood Arau
Tingkat Bawah, Lot 3968, Kompleks Arau,
02600, Arau, Perlis


Blackwood Changlun
Roti Bakar Kopitiam Sdn. Bhd
Jalan Changlun, Depan Pasaraya C-Mart,
Pekan Changlun 2,
Changlun, Kedah


https://blackwood.my/

Wednesday, February 07, 2018

Cara Nak dapatkan Photobook Percuma. hanya bayar postage fee je...

Salam korang,

Barang free, sape yang tak excited kannn....
Sebab korang tanya hakak pon gigih jugakla nk share macam mana cara wt photobook free ni😚

BARANG FREE MESTI DIKONGSI KANπŸ˜‚

Cara2:

1) Download Apps Photobook

2) Lepas Download, gi dekat Setting dulu untuk Daftar (masukkan nama, alamat dan no phone)

3) Pilih 6 x 6 Simple Book

4) Pilih 20 keping gambar (klu pilih lebih nnti cas lebih tp still murah lg, so terpulangla) Kemudian tekan NEXT susun la gambar tu

5) Anda jugak boleh tulis Nama utk belakang photobook tu

6) Pilih Premium Silk kemudian tekan Chekout

7) Masukkan code. Ni hakak share byk2 code boleh wt byk2 photobook try la guna rasanya semua boleh guna lg 😍😚

Kod

Bnarapbww
Harianmetro
Beritaharian
Merrybook
Sweetbook
Newyearsb

8) Yeahhh setel tunggula  gdex dtg 😊


my photobook yang da sampai... :)

Yeay!!..suka...suka!!

Yeay!!!

JANGAN LUPA SHARE.. πŸ˜πŸ˜‚


Friday, February 02, 2018

Transformers di Penang

Transformer di Penang | Salam Jumaat. lama tak bersiaran kat sini. sape da pegi melawat transformers kat penang ni. aku pun tau kewujudan robot ni 2 bulan yang lepas. padahal da lama kot robot ni berdiri kat situ.


Transformers ni ade dipamerkan kat  Penang TIme Square. KL ade TIme Square.. Penang pun ade gak. Penang Time Square is an ongoing urban redevelopment project in George Town, Penang, Malaysia. It is located at Dato Keramat Road in the city centre, and comprises office blocks, condominiums, a shopping mall and an outdoor plaza. (Wikipedia)

Anak2 ku suma takut dengan transformers...nangis2 takut tgk robot tu...takut robot tu nak makan dorang kot...hahahha...

layan gambo je la ye...


time square penang



di penang





sape nak pegi melawat transformer bole g kat alamat di bawah:
Penang Times Square
Address144, Jalan Dato Keramat, George Town, 10150 George Town, Pulau Pinang

Wednesday, January 31, 2018

Gerhana bulan bulan Januari 2018

PERISTIWA GERHANA BULAN JANUARI 2018

Peristiwa GERHANA BULAN berlaku pada hari Rabu malam Khamis 14 malam 15 Jamadilawal 1439 H bersamaan 31 Januari 2018 malam 1 Februari 2018 Miladiah.

Berikut adalah Kaifiat Solat Gerhana Bulan :
Rakaat Pertama

Lafaz niat :
1. Sahaja aku solat sunat Gerhana Bulan dua rakaat imam/makmum kerana Allah Taala.

2. Takbiratul Ihram (serta niat)
3. Membaca doa Iftitah
4. Membaca surah al-fatihah
5. Membaca surah al-Kafirun
6. Rukuk
7. Iktidal
8. Membaca surah al-Fatihah
9. Membaca surah al-Ikhlas
10. Rukuk
11. Iktidal
12. Sujud
13. Duduk antara dua sujud
14. Sujud kedua

Rakaat Kedua :
15. Membaca surah al-Fatihah
16. Membaca surah al-Falaq
17. Rukuk
18. Iktidal
19. Membaca surah al-Fatihah
20. Membaca surah an-Nas
21. Rukuk
22. Iktidal
23. Sujud
24. Duduk antara dua sujud
25.Sujud kedua
26. Duduk tahiyat akhir
27. Memberi salam.

* Selepas itu Khatib akan membacakan Khutbah

* Mperbanyakkan Istighfar

* Hendaklah dilakukan solat gerhana bulan apabila berlakunya gerhana dan tamat masa solat gerhana setelah hilang gerhana dari pandangan.

* Hukum mengerjakannya SUNAT MUAKKAD dan SUNAT dikerjakan dengan cara berjemaah.

* Dibacakan "Assolatul Jamiah" sebagai ganti Iqamah.

Petikan daripada buku panduan Solat Gerhana Bulan
Jabatan Agama Islam Negeri Johor.

Monday, January 29, 2018

Petua Lembutkan Hati Pasangan

PETUA LEMBUTKAN HATI PASANGAN 😍😍😍

Pagi tadi lepas Solat Jemaah, belum sempat wirid tau2 wife saya dah landing atas riba. Mungkin penat sangat jaga Baby semalam kot. Takpela saya pun teruskan wirid dan doa sampai habis.

Lepas doa, saya nak bangun, tapi bila tengok balik muka wife yang keletihan ni, tak sampai hati nak kejut. Maka saya biarkan lah dia tidur kejap.

Tengah duk termenung sambil tenung muka bidadari saya ni, saya terfikir, macamana budak ni boleh jadi baik sangat ya?

Fikir punya fikir, akhirnya saya dapat. Rupanya Jawapan pada Solat Jemaah. Dulu kami jarang solat Jemaah. Masing2, kalau tak sependapat kira nak gaduh je. Saya pun Ego jugak, kira nak betul kita je kan.

Tapi bila dah mula berjemaah, cakap apa pun semua boleh cakap baik2. Cakap apa pun semua dia ikut. Rupanya Solat Berjemaah ni memang Power!

Ada beberapa concept yang ramai tak faham dalam rumah tangga. Antara basic nya ialah, lelaki ni dia nak Di HORMATI. Manakala wanita pula dia nak di SAYANGI. Apa yang terjadi pada ramai pasangan. Diorang expect dapat benda2 itu dari pasangan mereka dulu.

Maksud nya, kalau u sayang i, i hormat u. Macamtu jugak lah pada lelaki. U hormat i, i sayang u. Sebenarnya, the key is kita kena mula dengan diri kita dulu. Kalau kita lelaki, kita yang mula tunjuk kasih sayang pada Isteri kita dulu, nescaya isteri akan timbul rasa hormat pada suami. Automatic!

Dan yang best nya, benda ni ada dalam SOLAT JEMAAH. Bila solat jemaah, Automatic Sense of HORMAT pada suami tu akan terbentuk dalam Jiwa Isteri. Sebab suami jadi Imam, apa suami buat semua isteri ikut, patuh dan taat. Bila suami doakan apa2 hajat pun semua isteri amin kan. Maka dua2 ada matlamat yang sama, ada doa yang sama. Senang nak capai Kejayaan & Matlamat kalau sama2 berdoa ni.

The cycle will continue, Bila suami Dihormati, dia Automatic akan rasa bersalah kalau tak mencintai. Isteri bila di Cintai Automatic timbul rasa Hormat. Begitu lah seterusnya kitaran Emosi dalam Perkahwinan, asbab Solat Jemaah.

Jadi, kalau ada pasangan yang asyik2 nak gaduh, asyik2 tak sependapat, asyik2 suami nak marah. Ajak dia solat Jemaah. Susah lah kalau dah solat Jemaah hari2, nak gaduh jugak. Tak percaya cuba dulu 40 hari.

Bila kasih sayang ada dalam rumah, Rahmat Allah tu turun mencurah2. Allah Redha suami isteri yang berkasih sayang. Rezeki melimpah limpah2 Allah turun kan InsyaAllah.

Paling bagus pergi masjid bawak anak2 sekali. Tapi kalau sibuk sangat mulakan di rumah dulu Subuh, Maghrib, Isya. Yela, waktu lain masing2 dah busy dengan urusan masing2 kan. Waktu ni lah nak berkumpul family pun.




InsyaAllah itu jela perkongsian harini. Moga bermanfaat selamat beramal. πŸ˜‡

Apa lagi? Ajak hubby solat jom. πŸ˜‰

          -Afnan Rosli-
Exclusive Calligraphy Artist

Kredit Sumber FACEBOOK: Afnan Rosli

Friday, January 26, 2018

giveaway #1 new year 2018 by cikyan

Salam korang....

jom kite beramai2 meraikan giveaway cik yan niii






cara2 nk join pun mudah sgt...
1. Buat entry bertajuk "giveaway #1 new year 2018 by cikyan". dan linkkan ke entry ini. Jangan lupa tepek banner sekali okeh.
2. Wajib review sikit blog cikyan dlm entry nanti
3. Wajib follow blog cikyan nih.
4. Cerita azam tahun baru korang okeh
5. Jangan lupa tinggalkan jejak tau.



REVIEW BLOG CIK YAN

Blog CikYan simple dan cepat loading. tak byk gambar sangat so tak rasa crowded. Tenang je bile tgk background bunga tulip Purple. I like TULIP. :)

AZAM BARU 2018

banyak jugak azam baru tahun ni..dan tak ter list down pun...hahaha...semuanya masing berlegar2 dalam kepala. da nak habih bulan Januari pun...hahahha...okla, wishlist nak jadi ibu yang terbaik kepada Arissa dan Emir. InsyaAllah. Nak jadi perkerja yang rajin dan bole complete task on time (selalunye seuka tangguh kerja sampai waktu2 nak delivered).. nak rajin2 update blog, at least one post a day. :)



Rezeki hari jumaat

Rezeki Hari Jumaat  |   Salam Hari Jumaat korang. cepat je masa berlalu. harini da masuk hari Jumaat, dan esk cuti...Yeay!!  Alhamdulillah, sampai2 je ofis, dengar orang bising2 kata ade free food kat Cafe!!! 

Then, aku check email plak. ade celebration ape ni? Nape dorang nak kasi free food ni. bile check email dapt satu email heading nye cam gini..
"Thank you for an incredible 2017!"

Apelagi, terus aku turun g cafe. masa aku pegi tu, da tak ramai org. ramai yang da amik. aku antara orang yang last laa....hehehe...

nak tau apa yang aku dpt.....


tara!!!!

v

v

v

v

v

v


cream cheese indulgence
the cream cheese indulgence from Bread History
bread history
Ada 4 biji cupcake yang yummylicious...makan satu pun da kenyang...so, aku tapau bw balik umah....


So, setiap orang dapat 2 biji cupcake yang sedap ni... 2 biji adalah Winter Magma iaitu chocolate souffle with cream cheese....dan lg 2 biji adalah Karui Snow Cake contain pure bliss of creamy delight & fruity freshness filling; topped with buttery almond crumbles.

Alhamdulillah, sepangjang almost 10 tahun bekerja kat sini, banyak surprise yang aku dpt. Benefitnye memang bagus. Bonus pun Masyuk!! Bos2 memang jaga pekerja kat sini. sebab tu, ada tagline " Great Place to work" GPTW. :) Best jugak, sbb masa sgt flexible, tak kisah nak masuk awl/lambat...takde sistem punch kad...janji kerja siap on time. 

tapi, kadang2 rasa bosan jugak. ade masa nak cari kerja lain. tapi, selalu tak dapat pun nak pindah ke tempat lain. Mungkin disinila tempat ku mencari rezeki sampai pencen??? (hahahhaa...ntahlaaa)

Apa2pun, tahun ni kena bekerja  dan berusaha lebih keras lagi untuk kejayaan yang membanggakan.
Related Posts with Thumbnails