Search This Blog

Sunday, July 22, 2018

Sedekahkan Al - Fatihah utk ibubapa memurahkan rezeki

Assalamualaikum wbt...

Perlu Ke Sedekah AlFatihah Kat Org Mati? Rupa2nya.
Ust Don Beri Penjelasan MENGEJUTKAN !!!

Sering menjadi persoalan, perlu ke sedekah Al-Fatihah kpd ibubapa atau sape2 yg sudah meninggal dunia? Ustaz Don Daniyal tampil memberi penjelasan yg intipatinya LEBIH BESAR & MENGEJUTKAN !!! Hanya ngn share saje pun anda sudah mendapat pahala. Perlu Ke Sedekah AlFatihah pd Org Mati? Rupa2nya

Ust Don Beri Penjelasan MENGEJUTKAN !!!|  SEDEKAHKANLAH AL FATIHAH UNTUK IBUBAPA MU SETIAP SELEPAS SOLAT SUBUH.

Ini merupakan nasihat Ustaz Don kpd anak2  yg masih hidup didunia ini supaya diluaskan pintu rezeki bagi mereka. Rasulullah SAW pernah bersabda:-

“Setiap pagi sedekahkan Al-Fatihah kpd kedua ibu bapamu (tak kira masih hidup@telah tiada)” ………. nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu …Close
Berdasarkan Hadith Nabi SAW:-

“Tidak akan terputus rezeki seseorang ANAK selagi dia tidak meninggalkan doa kpd kedua org tuanya dlm sehari” Huraian hadith:-

Jgn sesekali meninggalkan doa kpd kedua ibubapa (baik yg hidup mahu pun yg sudah tiada)

Allah akan memurahkan rezeki kpd mereka yg tidak putus2 berdoa kpd kedua ibu bapa (hidup atau mati). Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah SWT

Semasa berdoa, berdoalah dgn bersungguh2.…. Tadah tgn dan Bayangkan wajah kedua org tua kita, termasuk guru2 Kita dan mereka2 Yg banyak menolong kita (berdoa perlu benar2 bersungguh2)

Mereka yg lupa berdoa kpd kedua orang tua, akan disempitkan rezeki Oleh Allah SWT.

Bagi yg berniaga, tak perlu ada ilmu pelaris. Cuma jgn lupa Doakan ibu bapa kita setiap hari.

Rezeki bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yg kita Dapat dari Allah (e..g. Makanan, Kesihatan, Kasih Sayang, Ilmu dsbnya ..) In Syaa Allah. Berusaha dan bertawakal.… In Syaa Allah

Rezeki itu bukan kerana ada sijil SPM, STPM, IJAZAH dsbnya ….. tapi dgn hati yg tulus ikhlas dan doa kita utk ibu dan bapa kita….. Mari kita Cuba. Allahhuakhbar
Caranya:-

“YA ALLAH YA TUHANKU, ampunkan lah dosa2 kedua orang tua ku, berkatilah kedua mereka itu, sihatkan lah mereka, murahkan lah rezeki mereka, panjangkan lah usia mereka, jauhilah sebarang bahaya, Dan lindungilah mereka. Aminn yarabillialamin.

“(Doa ini utk org tua kamu yg masih hidup)

Untuk yg sudah meninggal:-

“YA ALLAH YA TUHANKU, ampuni lah segala dosa2 orang tuaku, tempatkanlah bapaku / Ibuku ditempat orang2 yang beriman.
amin amin ya rabbal alaminn....

Subhanallah ringan- ringankanlah tangan korang untuk share benda ni.

Dapat pahala mengingatkan saudara Islam yang lain. Malaikat maut datang melawat kita sebanyak 70 kali setiap hari.

Bila2 masa jer malaikat boleh tarik nyawa kita .

Sebarkan agar umat Islam tahu !

Sumber : wasap grp

Thursday, July 19, 2018

Koleksi baju raya che ta yang meletup kebabommm

salam korang

Sape yang tak kenal Che Ta kann... baju cntik n vogue , badan pun maintain mantap je... sume baju drpd designer Malaysia yang hebat Rizman Ruzaini dan Syafieq Ayman.

Jom kite layan koleksi baju2 meletup kebaboom che ta







Designer: Syafieq Ayman


Designer: Syafieq Ayman


Baju by Rizman Ruzaini

Designer: Syafieq Ayman

By Rizman Ruzaini

Designer: Rizman Ruzaini

Designer: Syafieq Ayman

ps: bole tiru design baju untuk raya tahun depan..


Wednesday, July 11, 2018

Baju Kurung Simple dan Basic Lady Bella Kurung

Salam korang

PENYELESAIAN PADA YANG SUKA SIMPLE DAN BASIC-Lady Bella Kurung
.
Kak Belle tahu ada #BellaAmmaraLovers yang suka basic outfit kan? Yang simple, tak ada apa-apa perincian, tak sarat dengan apa-apa design. Yang plain saja.. kan? Sapa mcm ni? Sebab Kak Belle pun kadang-kadang mcm ni, tak suka pakai yang heavy, rasa rimasss sangat.
.
bella kurung

maroon baju kurung


Kerja seharian pun akan jadi terbatas, sebab tak nak baju rosak, takut manik tertanggal, risau benang tercarik dan sebagainya.
.

emerald green

Sebab tu Kak Belle come out dengan #LadyBellaKurungModern. Baju kurung modern Bella Ammara yang simple, plain, basic dannnnn clean. Yeeyyyy ramai tak yang suka dengan new collection Bella Ammara ni?
.
#LadyBellaKurungModern ni sesuai dijadikan pakaian harian sis untuk ke office, kuliah, majlis keagamaan, majlis-majlis formal dan banyak lagi.  Wowww bestnya! Untung sebenarnya kalau grab #LadyBellaKurungModern ni, sebab satu baju yang sesuai dipakai ke mana-mana.



Material soft crepe yang digunakan pun tak panas, tidak jarang, tidak mudah kedut. Kalau #BellaAmmaralovers pakai seharian pun akan sentiasa selesa sahaja.

hitam baju kurung
HITAM itu MENAWAN


Jangan lupa cepat-cepat grab #LadyBellaKurungModern dari Bella Ammara ya. Ada banyak cara sis semua boleh purchase #LadyBellaKurungModern Bella Ammara ni ya.
Korang boleh dapatkan di

• Website Bella Ammara :
www.bellaammara.com
www.bellaammara.com
www.bellaammara.com
.
• Whatsaap

.
• Butik-butik Bella Ammara
Shah Alam
Kuala Lumpur
Johor Bahru
Kuantan

Sungai Petani

Tuesday, July 10, 2018

Tudung Bawal Kekaboo July Collection

salam korang...
Jom cuci2 mata, tgk koleksi baru Kekaboo ni...
sape berminat, bole wasap sis terus ye... klik here to order

















wasap_me_to_order_tudung_kekaboo

Friday, July 06, 2018

Resepi Laksa Johor paling sedap

RESEPI LAKSA JOHOR PALING SEDAP DAN MANTAP!

Menu ni paling fav di Johor, kalau open house tu, menu ni yg habis dulu!

BAHAN- BAHANNYA:

Mee laksanya adalah - Spegeti

Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan):

Ikan kembong + ikan SARDIN + IKAN TENGGIRI
udang basah 100gm
1 1/2 paket kecil udang kering

Bahan B (dimesin):

bawang besar - 5 biji(kuah lebih manis
bawang putih 3 ulas
cili kering - 15 -20tangkai
halia - 2 ibu jari
lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
serai - 2 batang dihiris halus dan dimesin
asam keping - 2 keping
santan pekat 1 kotak / paket atau lebih
1 paket kerisik
1 paket kecil rempah kari ikan (saya guna 2 paket)

Bahan Hias:

limau kasturi belah 2 dan buang biji
timun di racik halus( ade juga yang potong keliling n jadi mamc bawang bila dipotong bulat)
tauge buang ekor (segar)
bawang besar hiris halus
lada merah/lada hijau dihiris
Daun kesum diracik halus
lobak asin

CARA-CARANYA:

1.rebuskan ikan, udang dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan

*cara buat kuah

1.Tumis minyak dan masukkan bahan B hingga wangi
2.Bila garing, masukkan rempah kari cili belender dan kacau sebentar sehingga naik bau 1/minit
3.Masukkan ikan/udang yang dimesin
. 4.Masukkan santan pekat diikuti dengan 2
mangkuk air dan
5.Masukkan asam keping
6.Tambah garam dan gula untuk rasa
7.Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1
1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan
didalam peti sejuk

sambal belacan
cili api/merah
bawang
ikan bilis
belacan
(kukus brg diatas)
masa nk belender buh air asam jawa
gula.....

Siap! Letak spegeti dlm mangkuk, letak ulam dan curah kuah. Makan la guna tanggan! Sedap
!!!

Like & Share resepi panas

Kredit: facebook


laksa johor

sedapnye bila di makan panas2 ni...
Selamat Mencuba!!

Meriahnya raya bersama tudung Ariani

Salam korang

Salam jumaat korang. Tiap2 tahun, sis memang tak penah missed shopping di Ariani. So far, sis sgt suka pakai tudung Ariani ni. Mmg serasi sgt dengan sis. Ye la, kalo nak pakai tudung quack quack tk mampu rasanya.. hrga mahal dan nnti tk terpakai sbb sayang nk cucuk pin sana sini. Sis penah beli tdg quack quack dua thn lps . Tp pkai sekali sekala je sbb sayang nk cucuk2 pin. Kalo nk pakai tiap2 ari lg la sayang kan.

So, pilihan tudung raya sis tahun ni, tentula tudung ARIANI. kainnye lembut dan sedap di pakai. Ade pelbagai jenis pattern dan corak. Ade shawl, instant dan square. Pilihan sis adalah long shawl dan instant. Instant senang sket nak pakai... sarung dan pin kan je....maklumla sis ni mak anak dua yang masih kecik ni. memang selalu kena cepat bersiap. kalo tak ade je yang bising kt belakang...hahaha...

layan koleksi shawl ARIANI sis tahun ni... :)

tudung raya

shawl





sape berminat bole terjah butik ARIANI berdekatan ngan korang. dengar kata skang ni, ade sales... kalo nk shopping online, bole pergi kt website dorang ARIANI.COM


Tuesday, July 03, 2018

Photoshoot Raya 2018

Salam 18 Syawal

Cepatnye masa berlalu. Da 18 hari kite beraya. Aku masih lg dlm mood raya. Sbb tu blog pun tak berupdate lg ni.. hahaha..

Nak cite pasal photoshoot raya. Ni first time aku berphoto shoot. Sush jugak sebenarnye. Yela ngan anak kecik yang tak beri kerjasama. Memang susahla nak bergambo. Si kecik tu asyik lari ke sana dan ke sini. Yang kakaknye da bole handle sket. Sbb da besar. Yang adik tu wat mama pening. Photographer pun pening sekali.. ye la.. die terpaksa jerit2 barula adik nak pandang kamera. Dahla puasa kannn. Dugaan jugak utk photographer..

Btw, outputnye sgt cantik. Da la aku dpt hrga promosi sbb booking awl.. so sape berminat bolela terjah instagram dorang ni:
yatiezaki_official_STUDIO

tapi, dorang base kt Penang...sape org penang n belah utara, bolela p terjah.. :)







gambo ni paling susah nak amik...ni secara spontan je adik nak salam tgn kakaknye tu...tgk seblh tgk pegang toy lg...heheh

Thursday, June 14, 2018

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan batin

Salam korang. Di hari terakhir Ramadhan ini, saya ingin menyusun sepulh jari memohon ampun dan maaf sepanjang sy berblog. Selamat Hari Raya untuk semua.




Related Posts with Thumbnails