Search This Blog

Saturday, September 01, 2018

Petua untuk jadi keluarga bahagia

⭕ PETUA UNTUK JADI KELUARGA BAHAGIA

1 πŸ”΄ SOLAT awal waktu, PASTI keluarga akan bahagia. Beza orang yang sekadar solat dengan orang yang solat di awal waktu, ibarat langit dan bumi. Jauh bezanya. Dan Allah akan hujani rezeki pada rumah orang-orang yang jaga solat di awal waktu.

2 πŸ”΄ Wujudkan ta'lim dalam rumah sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Ta'lim adalah sesi berkumpul sekeluarga dan bercerita tentang Allah, kisah nabi, tafsir quran, atau hadis-hadis. Jadikan rumah kita sebahagian dari taman syurga.

3 πŸ”΄ Wujudkan tiga waktu ini dalam keluarga, sekurang-kurangnya sekali sehari: Solat berjemaah, Makan berjemaah, dan Bercerita/berbual. Dan dalam ketiga-tiga waktu ini, haramkan handphone dan TV.

4 πŸ”΄ Menguap atau melihat handphone ketika pasangan atau anak-anak sedang bercerita, adalah akhlak yang sangat buruk.

5 πŸ”΄ Sebut nama pasangan dan anak-anak dalam doa selepas solat, setiap hari.

6 πŸ”΄ Banyakkan menyebut "ya arhamar rahimin" (Yang Maha Pengasih dan Penyayang). Supaya setiap anggota keluarga kita juga sentiasa ada dua sifat itu - penyayang dan pengasih.

7 πŸ”΄ Hindari sikap MALAS. Buang perkataan MALAS dalam kamus hidup. Allah benci orang yang malas, Allah menyempitkan rezeki orang yang malas. Kurangkan tidur, kurangkan makan, kurangkan social media, kurangkan berhibur. Kerana itu punca malas.

8 πŸ”΄ Tanda Allah sayang keluarga kita ialah bila setiap ahli keluarga mampu berlembut dan bertoleransi sesama sendiri. Kalau kita masih berkasar, kerap bertelingkah, kuat merajuk, pentingkan diri sendiri, maksudnya keluarga kita masih jauh dari Allah.

9 πŸ”΄ Orang yang paling kaya dan bahagia adalah orang yang kenal Allah, percaya Allah, RASA Allah sentiasa melihat, dan yakin setiap musibah dan nikmat itu adalah kerana kasih sayang Allah.

10 πŸ”΄ Apa ciri-ciri rumah yang Allah suka? Rumah yang sentiasa bersedia menyambut Rasulullah SAW sebagai tetamu. Bayangkan Rasulullah nak datang rumah kita petang ni. Adakah kita akan malu atau mengelak? Adakah kita akan sorokkan mana2 majalah, DVD, frame gambar? Adakah kita akan hulurkan Quran yang berhabuk (dah lama tak baca) kepada Rasulullah? Atau adakah kita dalam keadaan yang sentiasa bersedia untuk menyambut Rasulullah, dan yakin baginda akan suka berkunjung ke rumah kita? Tepuk dada.

11 πŸ”΄ Nafkah wajib seorang suami kepada isterinya ada tiga: Tempat tinggal, Makanan dan Pakaian. Suami isteri yang tinggal di rumah mak atau mak mertua atas sebarang sebab, bermaksud suami belum menyempurnakan nafkah tempat tinggal. Tapi kalau tiada pilihan, suami tetap perlu beri bayaran sewa (atau sumbangan setimpal) kepada tuan rumah, bagi menyempurnakan nafkah tersebut. Ini kewajipan. Dan kalau tak ditunaikan, suami akan menanggung dosanya, dan boleh jadi asbab rezeki keluarga sempit dan rumahtangga tak bahagia.

12 πŸ”΄ Rasulullah SAW tak pernah merungut apabila makanan yang disediakan isterinya tak sedap, kekurangan pada sikap/layanan isterinya, kenakalan anak-anak, sikap ego orang tua, rajuk/cemburu isterinya, atau sebarang kesusahan dalam rumahtangga. Rasulullah tak pernah merungut. Kerana merungut adalah salah satu tanda hati telah hitam.

13 πŸ”΄ Macam mana nak bersihkan hati yang hitam? Rajin basuh toilet, bersihkan rumah. Kerja-kerja "kotor" sebegini akan membersihkan hati dan menundukkan jiwa. Sambil bersihkan tandas, repeat dalam hati -
"Rajiah, kau bukan siapa-siapa, kau takde apa-apa, kau tak pernah buat apa-apa. Semua kebaikan yang ada pada kau, adalah kuasa dan pertolongan Allah semata-mata." 😭

14 πŸ”΄ Setiap kali kita nampak keburukan atau kekurangan pada pasangan dan anak-anak, kene SABAR. Betulkan diri sendiri dulu. Kadang-kadang kekurangan itu bukan pada pasangan atau anak-anak, tapi pada diri sendiri yang gagal bersyukur, gagal mendidik dan gagal menjadi contoh yang baik. Orang yang betul-betul yakin dengan Allah, tak pernah pandang rendah pada orang lain, termasuk dirinya sendiri.

15 πŸ”΄ Setiap kali buat kebaikan, jangan harapkan pujian daripada pasangan, tapi harapkan Allah pandang dan Allah sayang. Sebab bila Allah sayang, automatik seluruh makhlukNya sayang pada kita.

16 πŸ”΄ Kekalkan mawaddah (romantik) dalam rumahtangga. Jalan pegang tangan, baring atas riba pasangan, peluk pasangan, pandang wajah pasangan dengan rasa cinta. Biarpun di hadapan anak-anak.

17 πŸ”΄ Ringankan mulut untuk ucapkan kata cinta, kata penghargaan, pujian dan dorongan kepada pasangan dan anak-anak setiap hari. Itu akan melembutkan hati dan mengeratkan hubungan.

18 πŸ”΄ Rasulullah SAW tak pernah pukul/rotan/kurung/ikat/meninggikan suara kepada pasangan dan anak-anak. Baginda bijak menggunakan kemahiran komunikasi dan tutur kata yang berhemah untuk selesaikan sebarang konflik dan stress. Kekerasan dan kekasaran fizikal hanya akan mengeraskan hati dan menjarakkan hubungan.

19 πŸ”΄ Cara hidup kita menentukan cara mati kita. Dan cara mati kita menentukan cara kita dibangkitkan semula nanti. So kalau nak kesudahan yang baik, betulkan cara hidup bermula sekarang!

20 πŸ”΄ Sentiasa buat kebaikan, walaupun kepada pasangan yang tak pandai menghargai, pasangan yang ego, pasangan yang jahil, pasangan yang tak membalas kebaikan tersebut. Kerana setiap kebaikan yang kita buat, pasti akan dibalas oleh Allah. Buat baik, sebab nak Allah sayang, bukan sebab nak pasangan sayang. Ingat, tiada satu pun kebaikan yang sia-sia!

21 πŸ”΄ Rumahtangga yang sejahtera adalah salah satu syurga dunia. Sesiapa yang tak berusaha untuk capai syurga dunia, tak akan mampu beroleh syurga di akhirat nanti. Maka penting untuk kita berusaha capai keluarga sejahtera, sebelum mati.

22 πŸ”΄ Suami yang rajin tolong basuh pinggan, bukan suami dayus. Suami yang rajin tolong sidai baju, bukan suami dayus. Suami yang tolong mandikan anak-anak, bukan suami dayus. Suami yang patuh cakap isterinya, bukan suami dayus. Tapi suami dayus, adalah suami yang tak mampu membimbing isterinya ke jalan Allah, tak mampu menjaga aurat isterinya, tak mampu membentengi isterinya dari azab api neraka.

23 πŸ”΄ Rumahtangga yang sentiasa ada solat dan zikir di dalamnya, pasti akan tenang dan bahagia.

24 πŸ”΄ Jarak sesuatu masalah dengan penyelesaiannya, ibarat jarak dahi dengan tempat sujud. Apa pun konflik dalam rumahtangga, kembali pada Allah.

25 πŸ”΄ Kualiti sesebuah keluarga terletak pada kualiti solat anggotanya.

26 πŸ”΄ Sentiasa bersedekah sesama anggota keluarga. Kerana sedekah itu lebih tajam daripada doa.

27 πŸ”΄ Keluarga adalah asas hidup. Kalau keluarga sejahtera, seluruh perjalanan hidup akan mudah.

28 πŸ”΄ Seorang suami perlu ada sifat "ghirrah". (Bukan ghairah. Itu memang dah confirm ada πŸ˜‚) Ghirrah bermaksud cemburu. Cemburu yang bertujuan untuk memelihara kehormatan isteri dan menghindar isteri daripada maksiat dan dosa. Contoh, kalau isteri nak keluar dengan kawan2, suami boleh izinkan. Dengan syarat, auratnya terpelihara, pergaulannya terjaga.

29 πŸ”΄ Doa bila rumahtangga dilanda badai atau musibah:
          Surah At-Taubah, ayat 128-129.
          Ini doa favourite Rasulullah SAW.

30 πŸ”΄ Doa supaya satu keluarga sentiasa jaga solat:
          Surah Ibrahim, ayat 40.

31 πŸ”΄ Doa supaya Allah sentiasa pelihara ibu bapa kita, dan jadikan anak-anak kita taat:
          Surah Al-Ahqaf, ayat 15.

32 πŸ”΄ Doa memohon zuriat, dan agar Allah sentiasa beri kesabaran ketika belum ada zuriat:
          Surah Maryam, ayat 1-10.

                                                                     ⭕cnp#

Friday, August 31, 2018

Beza antara duit mas kahwin dan duit hantaran

Anda perlu faham betul-betul beza antara duit mas kahwin dan duit hantaran. Ini supaya tidak bercelaru dan tersalah anggap hingga anda berhutang duit mas kahwin dengan isteri. Ketahui mana satu yang wajib diberi dan mana satu yang diberi atas dasar adat.

MAS KAHWIN Mahar ialah perkataan bahasa Arab yang merujuk kepada pemberian WAJIB oleh suami kepada isteri dengan sebab pernikahan. Di Malaysia, mahar juga dikenali sebagai mas kahwin. Jumlahnya berbeza mengikut perundangan syariah negeri-negeri tertentu. Jumlah yang ditetapkan itu adalah jumlah minimum. Pengantin lelaki boleh berikan lebih daripada jumlah tersebut mengikut kemahuannya.
Mas kahwin yang diberikan hendaklah sesuatu yang bermanfaat kepada pengantin wanita. Selalunya mas kahwin diberikan dalam bentuk wang. Mas kahwin yang telah dipersetujui perlu dibayar semasa akad nikah pasangan pengantin.
Firman Allah: “Berikanlah kepada orang-orang perempuan itu mas kahwin mereka.” Surah al-Nisa, ayat 4.
Pemberian mas kahwin juga dibolehkan dengan pemberian senaskhah al-Quran kepada isteri. Rasulullah SAW pernah mengahwinkan seorang lelaki dengan mas kahwin surah al-Quran. Lelaki tersebut tidak memiliki barangan untuk dijadikan mas kahwin.
Sabda Rasulullah SAW: “Carilah untuk dijadikan mas kahwin walaupun sebentuk cincin yang dibuat daripada besi.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
Allah berfirman dalam al-Quran:  “Apabila kamu telah memberikan kepada mereka itu (isteri) sepikul mahar, maka jangan kamu ambil walau sedikit daripada mahar itu.” surah al-Nisa, ayat 20.
Al-Quran ialah kitab suci dan melambangkan cinta sejati bersyariatkan agama kepada isteri. Hikmah bagi pernikahan yang menjadikan al-Quran sebagai mas kahwinnya ialah:
  • • Mengaji al-Quran memberikan manfaat kepada suami isteri hingga ke akhir hayat.
  • • Suami isteri dapat menimba ilmu daripada pembacaan ayat al-Quran.
  • • Mendapat kebaikan pahala kepada isteri dan suami apabila membaca al-Quran.
  • • Mendapat keberkatan dalam rumahtangga.

WANG HANTARAN Wang hantaran ialah pemberian daripada pihak lelaki kepada pihak perempuan. Pemberian ini tidak wajib sebaliknya dianggap sebagai wang belanja untuk mengadakan majlis perkahwinan. Disebabkan majlis kahwin selalunya diadakan di kediaman pihak pengantin perempuan, wang hantaran diberikan oleh pihak lelaki untuk mengurangkan beban pihak perempuan.
Kadar wang hantaran selalunya ditetapkan oleh pihak perempuan sendiri dan dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak.

Pihak lelaki boleh berikan wang hantaran mengikut kesesuaian masa yang dipersetujui. Misalnya dalam tempoh ikatan pertunangan, sebulan sebelum majlis kahwin atau pada hari akad nikah. Ada yang memberikan wang hantaran dalam bentuk tunai dan ada yang menggunakan cek. Malah ada yang teruk mengkreditkan ke dalam akaun pihak perempuan. Terpulang kepada keselesaan kedua-dua belah pihak.

Wednesday, August 29, 2018

Minaz merdeka sale 2018

yahoooo.. mmg best kalo dpt shopping masa sale kan...

sape yang nk join sekali....mehla shopping sesama...mmg murah... up to 70%


palazzo

top

top muslimah

Tuesday, August 28, 2018

LAZADA VOUCHER EASALE untuk tudung kekaboo dan mirabelle

salam korang

untuk pembaca2 blog ku sume, ada voucher yg aku nk share kt sini...
USE 'EASALE' to enjoy 3MYR discount  for selected products on 

KLIK_HERE

30MYR minimum spend required.

Bolela pilih yang mana berkenan di hati ye....




Monday, August 27, 2018

Preorder tudung baimond scarf now - rm39 je

Salam korang....

(NEW RELEASE #BAimondsScarf- Bagi memudahkan urusan harian korang)

Tipulah kalau korang sentiasa cantik cari tudung yang perlu iron macam shawl atau bawal, Kak Belle yakin setiap dari korang mesti akan ada satu tudung sarung.. haaaaa… betul tak?
.
Ada yang ckp tudung sarung, ada juga yang cakap tudung malas, tak perlu iron, awning tak kemek, mudah untuk basuh dannn banyak lagi!!! Walaupun tudung malas tapi korang akan tetap kelihatan glamour dengan #BAimondsScarf ni sebab ada detailing glitters.
.
Haaaa., sapa tak nak kan grab satu #BAimondsScarf ni? Agak-agak time malsa pegi kerja ke bangun lambat keee,, pakai je #BAimondsScarf ni.. ehhh cantik tauuu.. selain dari nak memudahkan korang, Kak Belle yakin #BAimondsScarf ni adalah kehendak korang.
.
Sebab kebanyakan tudung sarung di pasaran terlalu plain.. ehhh mana boleh plain, haruslah ada exclusive detailing. Selain tu di atas sambutan yang sangat hebat untuk koleksi BAimonds dari Bella Ammara, sebab tu Kak Belle dan team Bella Ammara keluarkan #BAimondsScarf dengan menggunakan material yang sama… wooooowwwwww….
.
Kak Belle nak inform siap-siap tau yang #BAimondsScarf ni sangat limited. Stock tak banyak tau.. so kalau korang betul-betul nak, kena cepat-cepat purchase yaaa… tak boleh fikir-fikir lagi! Ok!!
.








Ada banyak cara sis semua boleh purchase #BAimondsScarf dari Bella Ammara ni ya.
Sis boleh dapatkan di
• Website Bella Ammara :
www.bellaammara.com
www.bellaammara.com
www.bellaammara.com

• Whatsaap

.
• Butik-butik Bella Ammara
Shah Alam
Kuala Lumpur
Johor Bahru
Kuantan
Bangi
Sungai Petani



Thursday, August 16, 2018

KYLIE DRESS - DRESS UNTUK AIDILADHA

Salam korang

{NEW RELEASE: KYLIE DRESS pilihan terbaik korang semperna Aidiladha}
.
Aidiladha tahun ni nak pakai baju apa? Korang dah beli ke? Tak kan nak repeat pakai baju raya tahun lepas pulak.. mana boleh kannn… harus lah beli baru.!!
.
Ok tak pa, jangan risau, pada yang belum dapatkan baju raya korang, ini adalah penyelesai terbaik untuk korang!! #KylieDress ini Bella Ammara keluarkan khas buat korang pakai masa Aidiladha tak lama lagi.
.
Kombinasi yang terbaik dengan menggunakan beberapa element fabric yang sangat cantik, yang pastinya korang akan jatuh hati dengan potongan tarbahru dari Bella Ammara. Antara sebab utama korang wajib dapatkan #KylieDress ni Kak Belle datang kan sekali pair dengan anak.
.
Yeee batul tuuu,, design yang sama tapi untuk dua golongan, kanak-kanak dan dewasa. Jadi korang boleh lah pakai sedondon dengan anak korang, mesti nampak cute kannn bila ambil gambar nanti.
.

-------------------------------------------------------------------------------------- 
Sebab utama kenapa korang kena dapatkan #KylieDress
-------------------------------------------------------------------------------------- 
  • High quality satin yang Cuma ada dari jenama Bella Ammara dengan kombinasi exclusive prada lace- Haishhh,, ni yang buat mata korang tak berkedip nih! Tak tahu nak explain macam mana, apa yang kak Belle boleh cakap, untuk yang lace lover, this is MUST HAVE PIECES
  • MINIMUM IRON.. haaa ini yang paling best untuk baju raya kann.. mesti korang suka. Yaa betul tuu untuk #KylieDress ni korang tak perlu iron LAMA-LAMA! Jimat masa korang untuk pegi beraya satu kampung.

  • Cutting yang sangat simple, masih kekalkan potongan tradisional. Cutting dress yang buat korang rasa selesa, tidak terlalu ketat dan syariah compliance. Boleh terus solat je tanpa perlu pakai telekung tauuu. Satu lagi kak belle nak bagi tahu, yang cutting untuk #BellaRaya2018 ni sangat sesuai untuk semua bentuk badan, sebab Kak Belle nak #BAlovers cantik dan yakin dengan bentuk badan masing-masing. #EmbraceYourCurves.

  • Detailing yang boleh buat korang jatuh cinta!! Yeee betul tuuu.. soft net dan prada lace pada bahagian tangan dress memang memukau pandangan kan, sangat cantik dan exclusive. Confim untuk bahagian detailing ni buat korang tak boleh decide nak grab colour yang mana satu… heeeeee

  • Must have features untuk semua baju Bella Ammara haruslah.. ada poket, Breast Feeding dan Wudhu’ Friendly. Mudah lahh untuk korang beraya nanti kan..  

  • Pilihan warna yang confim colour favourite #BAlovers. Mudah untuk korang matchkan dengan adik beradik, atau suami tercinta.

.





 Dahh banyak yang Kak Belle share dengan korang, kak Belle yakin ini #KylieDress akan memeriahkan lagi aidiladha korang, nak pakai sedondon satu family, atau boleh jugak korang jadikan #KylieDress sebagai hadia untuk someone special!!! haaaaaaa…..
.
  • Website Bella Ammara : 
 
  • Whatsapp 
nakKYLIE
nakKYLIE

 
  • Butik-Butik Bella Ammara  
Shah Alam  
Kuala Lumpur  
Johor Bahru  
Bangi  
Kuantan  
Sungai Petani  
 

Kylie Dress
Catalogue Writeup

By inspiring a feminine element of laces, and flowy materials giving women that stylish yet elegant feel. Gives a luxury look and feel confident with how you look everywhere you go.

-Dress design with scallop prada lace and soft net
-BA satin, prada lace and soft net
-Lightweight flowing 
-Round neckline 
-Long sleeve 
-Breastfeed-friendly 
-Wudhu’ friendly 
-BA plate 
-Size XS-XXL 
-Model is wearing size XS 
-Model is 154cm tall 
 
Product Care: Suitable for hand wash. Iron on medium temperature

Wednesday, August 15, 2018

Western Food at DayNite Cafe

salam korang

Ayuh warga Pulau Pinang semua kita terjah ke Day Nite Cafe ni, dimana Black Pepper Sauce kat sini boleh kata paling sedap kat Penang.❤

Memang sedap..dah lama tak rasa western food macam ni..sauce blackpepper dia win..!!admin paling recommend Lambgrill. Sedap sangat. Untuk Asia food depa kata NASI LEMAK sempoi..nasi sangat lembut.. Laksa pun kaw. Tak kedekut ikan..πŸ‘πŸ‘

πŸŽ‚kalau nak buat Suprise birthday pun boleh. Depa boleh uruskan, tempat pun cantik dan harga deco sangatt murah. Jom  kita support org kita..jangan risau owner melayu.. semestinya halal tau..πŸ˜„πŸ˜„

Lokasi DayNite Cafe di 1-1-22A ,The One,Tingkat Mahsuri, One Square, 11950 Bayan Baru (berdekatan dengan Spice Arena, Steak House, Starbucks dan sebaris 7 Eleven)

Bussiness Hour :
Selasa- Jumaat. Lunch 12 tgh - 3 ptg. / Dinner
6 petang - 11 malam
Sabtu dan Ahad 4ptg Hingga 11mlm. (Isnin Cuti)

Like & layari page DayNite Cafe untuk info terkini.
Sila lawati & Like page untuk lebih maklumat semasa :

For Booking Call or WassapπŸ“žπŸ“² : 0125384344 @ http://www.wasap.my/0125384344/daynitecafepenang

my small family...awat suma pakat pejam mata niii??

Fresh Orange pun sedap!!! mnum sambli tesengih sampai ke telinga

makan jangan tak makan..memang nikmat sgt spageti dia

Lepas makan, kita posing plak...

bolognise
Spageti Bolognise mmg nyum2 sgt..

Chocolate milk shake pun shedap sgt!!!

chocolate
Drooling sgt kannn

chicken chop
Chicken chop wow sgt!!!


TQ for the surprise uolsss....

Related Posts with Thumbnails