Search This Blog

Wednesday, July 11, 2018

Baju Kurung Simple dan Basic Lady Bella Kurung

Salam korang

PENYELESAIAN PADA YANG SUKA SIMPLE DAN BASIC-Lady Bella Kurung
.
Kak Belle tahu ada #BellaAmmaraLovers yang suka basic outfit kan? Yang simple, tak ada apa-apa perincian, tak sarat dengan apa-apa design. Yang plain saja.. kan? Sapa mcm ni? Sebab Kak Belle pun kadang-kadang mcm ni, tak suka pakai yang heavy, rasa rimasss sangat.
.
bella kurung

maroon baju kurung


Kerja seharian pun akan jadi terbatas, sebab tak nak baju rosak, takut manik tertanggal, risau benang tercarik dan sebagainya.
.

emerald green

Sebab tu Kak Belle come out dengan #LadyBellaKurungModern. Baju kurung modern Bella Ammara yang simple, plain, basic dannnnn clean. Yeeyyyy ramai tak yang suka dengan new collection Bella Ammara ni?
.
#LadyBellaKurungModern ni sesuai dijadikan pakaian harian sis untuk ke office, kuliah, majlis keagamaan, majlis-majlis formal dan banyak lagi.  Wowww bestnya! Untung sebenarnya kalau grab #LadyBellaKurungModern ni, sebab satu baju yang sesuai dipakai ke mana-mana.



Material soft crepe yang digunakan pun tak panas, tidak jarang, tidak mudah kedut. Kalau #BellaAmmaralovers pakai seharian pun akan sentiasa selesa sahaja.

hitam baju kurung
HITAM itu MENAWAN


Jangan lupa cepat-cepat grab #LadyBellaKurungModern dari Bella Ammara ya. Ada banyak cara sis semua boleh purchase #LadyBellaKurungModern Bella Ammara ni ya.
Korang boleh dapatkan di

• Website Bella Ammara :
www.bellaammara.com
www.bellaammara.com
www.bellaammara.com
.
• Whatsaap

.
• Butik-butik Bella Ammara
Shah Alam
Kuala Lumpur
Johor Bahru
Kuantan

Sungai Petani

Tuesday, July 10, 2018

Tudung Bawal Kekaboo July Collection

salam korang...
Jom cuci2 mata, tgk koleksi baru Kekaboo ni...
sape berminat, bole wasap sis terus ye... klik here to order

















wasap_me_to_order_tudung_kekaboo

Friday, July 06, 2018

Resepi Laksa Johor paling sedap

RESEPI LAKSA JOHOR PALING SEDAP DAN MANTAP!

Menu ni paling fav di Johor, kalau open house tu, menu ni yg habis dulu!

BAHAN- BAHANNYA:

Mee laksanya adalah - Spegeti

Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan):

Ikan kembong + ikan SARDIN + IKAN TENGGIRI
udang basah 100gm
1 1/2 paket kecil udang kering

Bahan B (dimesin):

bawang besar - 5 biji(kuah lebih manis
bawang putih 3 ulas
cili kering - 15 -20tangkai
halia - 2 ibu jari
lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
serai - 2 batang dihiris halus dan dimesin
asam keping - 2 keping
santan pekat 1 kotak / paket atau lebih
1 paket kerisik
1 paket kecil rempah kari ikan (saya guna 2 paket)

Bahan Hias:

limau kasturi belah 2 dan buang biji
timun di racik halus( ade juga yang potong keliling n jadi mamc bawang bila dipotong bulat)
tauge buang ekor (segar)
bawang besar hiris halus
lada merah/lada hijau dihiris
Daun kesum diracik halus
lobak asin

CARA-CARANYA:

1.rebuskan ikan, udang dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan

*cara buat kuah

1.Tumis minyak dan masukkan bahan B hingga wangi
2.Bila garing, masukkan rempah kari cili belender dan kacau sebentar sehingga naik bau 1/minit
3.Masukkan ikan/udang yang dimesin
. 4.Masukkan santan pekat diikuti dengan 2
mangkuk air dan
5.Masukkan asam keping
6.Tambah garam dan gula untuk rasa
7.Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1
1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan
didalam peti sejuk

sambal belacan
cili api/merah
bawang
ikan bilis
belacan
(kukus brg diatas)
masa nk belender buh air asam jawa
gula.....

Siap! Letak spegeti dlm mangkuk, letak ulam dan curah kuah. Makan la guna tanggan! Sedap
!!!

Like & Share resepi panas

Kredit: facebook


laksa johor

sedapnye bila di makan panas2 ni...
Selamat Mencuba!!

Meriahnya raya bersama tudung Ariani

Salam korang

Salam jumaat korang. Tiap2 tahun, sis memang tak penah missed shopping di Ariani. So far, sis sgt suka pakai tudung Ariani ni. Mmg serasi sgt dengan sis. Ye la, kalo nak pakai tudung quack quack tk mampu rasanya.. hrga mahal dan nnti tk terpakai sbb sayang nk cucuk pin sana sini. Sis penah beli tdg quack quack dua thn lps . Tp pkai sekali sekala je sbb sayang nk cucuk2 pin. Kalo nk pakai tiap2 ari lg la sayang kan.

So, pilihan tudung raya sis tahun ni, tentula tudung ARIANI. kainnye lembut dan sedap di pakai. Ade pelbagai jenis pattern dan corak. Ade shawl, instant dan square. Pilihan sis adalah long shawl dan instant. Instant senang sket nak pakai... sarung dan pin kan je....maklumla sis ni mak anak dua yang masih kecik ni. memang selalu kena cepat bersiap. kalo tak ade je yang bising kt belakang...hahaha...

layan koleksi shawl ARIANI sis tahun ni... :)

tudung raya

shawl





sape berminat bole terjah butik ARIANI berdekatan ngan korang. dengar kata skang ni, ade sales... kalo nk shopping online, bole pergi kt website dorang ARIANI.COM


Tuesday, July 03, 2018

Photoshoot Raya 2018

Salam 18 Syawal

Cepatnye masa berlalu. Da 18 hari kite beraya. Aku masih lg dlm mood raya. Sbb tu blog pun tak berupdate lg ni.. hahaha..

Nak cite pasal photoshoot raya. Ni first time aku berphoto shoot. Sush jugak sebenarnye. Yela ngan anak kecik yang tak beri kerjasama. Memang susahla nak bergambo. Si kecik tu asyik lari ke sana dan ke sini. Yang kakaknye da bole handle sket. Sbb da besar. Yang adik tu wat mama pening. Photographer pun pening sekali.. ye la.. die terpaksa jerit2 barula adik nak pandang kamera. Dahla puasa kannn. Dugaan jugak utk photographer..

Btw, outputnye sgt cantik. Da la aku dpt hrga promosi sbb booking awl.. so sape berminat bolela terjah instagram dorang ni:
yatiezaki_official_STUDIO

tapi, dorang base kt Penang...sape org penang n belah utara, bolela p terjah.. :)







gambo ni paling susah nak amik...ni secara spontan je adik nak salam tgn kakaknye tu...tgk seblh tgk pegang toy lg...heheh

Thursday, June 14, 2018

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan batin

Salam korang. Di hari terakhir Ramadhan ini, saya ingin menyusun sepulh jari memohon ampun dan maaf sepanjang sy berblog. Selamat Hari Raya untuk semua.




Tuesday, June 12, 2018

Tips cuci rumah sempena nak raya

Tips² cuci rumah sempena nak raya ! ♡♡♡

1. Nak kilatkan lantai rumah sekilat²nya!
Pencuci lantai mix dgn cuka & air panas pastu mop lah lantai tu mcm biasa...

2. Nak bagi habuk tak senang lekat dekat perabot??
Lap perabot²  pakai softener pakaian dgn kadar 1:10.. 1 penutup softener dgn 10 cawan air...air putihh yer...bukan air sirappp atau air kopi ...😀😀😀

3. Nak bagi rumah bau harum melekat²...mix softener dengan cuka then sprayy laa umah u olss macam pewangi jenama² terkenal tu...spray kat langsir²...dan sofa² jenis fabrik...bau wangi akan tahan lamaaaaaaa...

4. Nak cuci bilah kipas siling yang berhabuk, korunks boleh guna sarung bantal terpakai. Basahkan kemudian sarung bilah kipas tu. Tarik perlahan-lahan. Habuk tak berselerak & berterbangan. Semua masuk dalam sarung bantal tu. Cuci & lap bilah seterusnya.

5. Nak bersihkan lantai bilik air supaya berkilat. Senang sangat tau,campuran 3:1 (3 sudu baking soda + satu cawan air) siram campuran baking soda atas lantai, biarkan dalam 30 minit. Lepas tu sental & cuci macam biasa.

6. Oven yang kotor dengan percikan kotoran boleh dibersihkan dengan campuran soda bikarbonat + air. Campuran tersebut tuang kat tempat yg terkena kotoran. Biarkan sekejap. Lepas tu boleh kikis kotoran tebal & lap macam biasa dengan air bersih. Berkilattt youuu

Okayyyy jom buattt sekaranggg....!!



Krdt : rosdiana rapiah
Sumber facebook

Wednesday, June 06, 2018

Tazkirah Ramadhan 10 mlm terakhir

Tazkirah oleh:
Dato' Dr Fatma El-Zahra
Surau Al-Islah
Tmn Seri  Keramat

📌Bagi yg merasakan kurang berpuas hati dgn  ibadah puasanya sejak dr hari pertama berpuasa,  anda  tidak perlu risau.  Kerana masih ada peluang lagi yg Allah berikan. Peluang terakhir ramadhan itu adalah pd 10 malam terakhir.
📌Pd 10 mlm terakhir ini,  banyakkan berjaga  di sebelah malam. (biarlah pd 10 mlm terakhir ini, waktu kita bertukar. Sblh siang, rehat/tidur secukupnya utk kita berjaga/beribadah di sebelah malam.
📌Jika perlu, ambillah supplemen tambahan agar kita tetap sihat/cergas pd mlm2 itu nanti. Atau jika perlu mengambil cuti juga pun, ambillah.
📌Bangun seawal pukul 2 pagi sehingga ke waktu subuh dgn solat, zikir dan mengaji Al-Quran
📌Kurangkan menonton tv pd mlm2 ini
📌Bermula dari sekarang dan sepanjang 10 mlm terakhir, *jangan tinggal doa: "Allahuma, Innaka, 'Afuwwun, Tuhibbul, 'Afwa, Fa'Fu'Anni*"
✅Sentiasa amalkan langkah2 ini sebelum berdoa:
1) Puji Allah dahulu. Dgn 99 nama2-Nya
2)Berselawat
3)Istighfar
4)Doa
📌Apa yg kita doakan, sentiasa diulang 3×. Kerana Allah sangat menyukai angka 3, manakala Nabi saw menyukai angka 7.
📌Banyakkan berdoa dgn memuji Allah. Qadar dan Qada  Allah boleh diubah dgn doa.
📌Kpd wanita yg dlm haid, tetap jangan lepaskan peluang ini. Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Isikan mlm2 ini dgn ZIKIR DAN DOA.
📌Jangan sibukkan diri dgn membuat kuih raya pd mlm2 ini. Buat persiapan raya pd waktu siang. Jgn lepaskan peluang yg Allah berikan ini.
📌Sepanjang mlm2 ini, hidupkan suasana harmoni dlm rumah kita. Elakkan sebarang perbalahan antara suami/isteri/anak2/adik beradik. Sentiasa bersabar dgn kerenah suami/isteri/anak2 sehingga 10 mlm ini berakhir. Tetaplah bersabar dan berdoa tanpa jemu jika anak2 yg degil sekalipun. Allah mendgr doa ikhlas kita
📌 Jika tiada suasana aman di dlm rmh kita, kita tidak mungkin dpt bertemu dgn mlm lailatul  qadar. Krn pernah terjadi pd zaman Nabi saw, terdpt 2 org pemuda yg bertengkar, dan terus malaikat Jibrail membatalkan utk memberitahu bila sbnrnya mlm lailatul qadar itu. *CREATE PEACEFUL IN OUR HOUSE*
📌Jika kita ada merasai kelainan pd mlm ini nanti, beritahu ahli keluarga kita yg lain. Kejut mrk, jika mrk tidur.
📌Bermula dari hari ini sehingga mlm2 tersebut:
1)Sentiasa dlm berwudhu
2)Sentiasa pakai pakaian yg bersih
3)Sentiasa dlm keadaan wangi
👉🏻Kerana kita ingin malaikat sentiasa berada dgn kita
📌Jangan biarkan Ramadhan ini berlalu, tanpa dosa2 kita diampunkan Allah. InsyaAllah, jika kita melepasi Ramadhan ini dgn dosa2 kita diampunkan Allah, kita tidak akan melakukan perkara2 yg dilarang Allah di luar bulan  Ramadhan nanti.

Sumber: wasap

Cara berhijab ala-ala YB Nurul Izzah

Salam 21 Ramadhan korang

Pada sape yang suka menggayakan tudung bawal, dan nak meniru gaya seperti YB Izzah bole tgk tutorial kt bawah ni. Raya da nak dekat kan.. so ape lagi.. jom kite bergaya macam YB Izzah

Langkah 1: Selepas memakai anak tudung, lipat hujung tudung 4 segi kepada bentuk tiga segi kecil.

Langkah 2: Letakkan tudung  dengan belah tiga segi (lipatan di belah dalam)  di atas kepala dan biarkan belah kanan panjang daripada belah kiri.

Langkah 3: Kemaskan lipatan tudung (di sebelah kanan) dan bawa ke bawah dagu korang.

Langkah 4: Tarik lipatan daripada bawah dagu korang ke bawah telinga kiri korang.

Langkah 5: Biarkan bahagian atas jatuh dengan sendirinya dan pinkan bersama bahagian anak tudung dan tudung dengan kerongsang. 


Langkah 6: Tarik bahagian yang lebih daripada kiri tudung ke bahagian atas tngah kepala korng dan pin kan dengan jarum peniti.


TARAAAA.....jadilah tudung bawal cara YB Nurul Izzah.

Senang je kan, korang...Selamat mencuba...

Sumber: nst.com.my
Related Posts with Thumbnails