Search This Blog

Thursday, November 30, 2017

segmen bloglist CIkgu AyuInsyirah

morning uolss...


jom ramai2 memeriahkan segmen bloglist cikgu ayu kite niii....klik je gambo kt bwh ye...

KLIK_HERE___KLIK_HERE

 CLK_HERe__CLIK__HERE

Wednesday, November 29, 2017

Lady Bella Kurung Moden by Bella Ammara

salam korang....

sape suka pakai baju kurung yg simple, basic dan tetap nampak sopan...so, sis ade satu produk baru utk mereka yang sukakan penampilan yang simple dan basic....

PENYELESAIAN PADA YANG SUKA SIMPLE DAN BASIC-Lady Bella Kurung

Sis tahu ada #BellaAmmaraLovers yang suka basic outfit kan? Yang simple, tak ada apa-apa perinciantak sarat dengan apa-apa design. Yang plain saja.. kanSapa mcm niSebab sis pun kadang-kadang mcm nitak suka pakai yang heavy, rasa rimasss sangat.

Kerja seharian pun akan jadi terbatassebab tak nak baju rosaktakut manik tertanggalrisau benang tercarik dan sebagainya.

Sebab tu Bella Ammara come out dengan #LadyBellaKurungModernBaju kurung modern Bella Ammara yang simple, plain, basic dan clean. Yeeyyyy ramai tak yang suka dengan new collection Bella Ammara ni?

#LadyBellaKurungModern ni sesuai dijadikan pakaian harian sis untuk ke office, kuliahmajlis keagamaanmajlis- majlis formal dan banyaklagiWowww bestnyaUntung sebenarnya kalau grab #LadyBellaKurungModern nisebab satu baju yang sesuai dipakai ke mana-mana.

Material soft crepe yang digunakan pun tak panastidak jarangtidak mudah kedutKalau#BellaAmmaralovers pakai seharian pun akansentiasa selesa sahaja.

Jangan lupa cepat-cepat grab #LadyBellaKurungModern dari Bella Ammara ya. Ada banyak cara korang semua boleh purchase #LadyBellaKurungModern Bella Ammara ni ya.

Korang boleh dapatkan di
• Website Bella Ammara :
www.bellaammara.com
www.bellaammara.com
www.bellaammara.com
.
• Whatsaap







Lady Bella Kurung Modern
.
Design: Kurung Modern Cutting
Material: Soft Crepe
Detailing: BA Plate
Feature: Breast Feeding and Wudhu Friendly
.
ColourDelima, Milky Pink, Grape Purple, Nude
Price: RM139.00 GST included
Released Date: 2 December 2017
.
Product care: Suitable for machine washable.

.
#LadyBellaKurungModern #BellaAmmara

Berminat....jom wasap no kt bawah ni....

WASAP_AND_SAY_HI_HI
WASAP_AND_SAY_HI_HI
WASAP_AND_SAY_HI_HI

Fakta Penting Tentang Young Living Essential Oils

20 FAKTA & TIPS PENTING untuk YLEO Newbies Oilers, mohon baca dan amalkan:

1. YLEO ada dua jenis: Single dan Blends.

2. Single adalah EO yg di ambil minyaknya dari tumbuhan itu sendiri, cthnya spt Peppermint, Lavender, Orange, Lime dsb.




3. Blends adalah EO yg terdiri dari beberapa jenis Single EO tertentu yg digabungkan bersama dgn formulasi tertentu utk tujuan tertentu, cthnya spt Believe, Highest Potential, Joy dsb.

4. SEMUA EO di bawah YOUNG LIVING  TIDAK MENGANDUNGI sebarang unsur alkhohol sintetik, palarut atau apa sahaja bahan sintetik di dalamnya. Ia semata2 minyak yang disuling (steam distillation) atau di perah sejuk (cold press) dari tumbuhan jadi isu halal dan samada boleh bawa solat atau tidak, tidak timbul. Gunakan YLEO tanpa ragu2.

5. Bau EO adalah bau semulajadi pokok tersebut. Ape pokok yang Allah cipta, itulah yang kita dpt. Maka ada sesetengah EO yg baunya semulajadi wangi, ada yg semulajadi busuk. Ada juga bau yg sebenarnya wangi, tetapi bila anda bau, ia busuk. Jangan khuatir, teruskan penggunaan EO tersebut, lama kelamaan, anda sendiri akan dapati deria anda semakin baik dan boleh menerima bau tersebut, tidak lagi busuk seperti sebelumnya.

6. Ada 5 cara menggunakan YLEO iaitu menggunakan Diffuser, Inhale (Hidu), Topical (Sapu), Ingest (masuk dalam air atau dalam kapsul) & Oral (titik bawah lidah).

7. EO boleh di gunakan diseluruh tubuh termasuk tapak kaki KECUALI 2 tempat: DALAM MATA & DALAM TELINGA.TAPAK KAKI TEMPAT PALING SELAMAT jika anda tidak pasti di bahagian mana anda mahu sapukan EO tersebut.

8. Sila ambil perhatian bahawa EO yg berasaskan CITRUS seperti Lime, Lemon, Orange dan Citrus Fresh adalah EO bersifat Photosensitive.  Elakkan sinaran cahaya matahari secara terus di kulit tersebut selepas memakainya utk mengelakkan kulit menjadi gelap. Tiada masalah jika pakai di bahagian yg ditutup baju.

9. EO juga harus di letakkan ditempat tinggi untuk mengelakkan anak kecil bermain dgn botol2nya yg bewarna warni. Ia harus disimpan di tempat gelap dan tidak panas. ELAKKAN untuk menyimpan EO di dalam kereta atau bonet anda. Suhu panas yg tinggi di dalam kereta yg ditinggalkan akan mempengaruhi kualiti EO.

10. Jika anda ingin membuat sebarang blend EO mengikut protokol yg ada, pastikan botol yang anda gunakan adalah botol kaca yang gelap. Jika anda ingin minum air yg dicampurkan EO, pastikan botol yg digunakan adalah botol kaca dan BUKAN PLASTIK.

11. Jika mahu menggunakan DIFFUSER, gunakan ULTRASONIC DIFFUSER dan  kami mencadangkan agar anda gunakan YL ULTRASONIC DIFFUSER yg kukuh, lasak dan tahan lama. Ia direka khas untuk produk EO dari YL maka ia sesuai dgn kepekatan dan konsentrasi yg tinggi minyak YLEO. Anda boleh mencampurkan SINGLE EO dgn SINGLE EO yg lain @ BLENDS EO dgn SINGLE EO TETAPI TIDAK BOLEH mencampurkan BLENDS EO DGN BLENDS EO yg lain di dalam satu Diffuser ketika mahu menggunakannya. Titiskan seperti biasa, satu demi satu, mengikut keluasan bilik. Lebih besar bilik,lebih banyak titik. Bilik bersaiz sederhana biasanya bermula dgn 4 drops of EO. Baca arahan penggunaan Diffuser dgn teliti sebelum menggunakannya.

12. Ada sesetengah EO yg panas dan pijar WAJIB untuk dicairkan (dilute) menggunakan carrier oil samada VCO, OO atau V6 dari YL. Nisbah untuk dilute bergantung kepada minyak, samada 1:1 @ 1:4. Antara EO yg panas dan pijar ialah Oregano, Thieves, Peppermint, Clove, Digeze dan Thyme.  Jika masih rasa panas atau pijar, tambahkan lagi carrier oil.Utk baby, for safety precaution, jika mahu dilute semua EO juga tiada masalah.

13. Sekiranya berlaku insiden panas dan pijar selepas EO digunakan, JANGAN PANIK! JANGAN CUCI DENGAN AIR! Tenang2 sahaja, ambil any carrier oils dan sapu di tempat tersebut. Rasa panas atau pijar itu akan hilang dengan segera. In case EO TERKENA MATA, jangan basuh dengan air, titiskan susu  dalam mata.

14.Hati2 dengan Tangan anda selepas menggunakan EO yg panas atau pijar, pastikan tidak terkena mata baby, atau ke toilet dan basuh the private part. Bilas tangan anda dengan carrier oil, kemudian baru dicuci guna sabun. 

15.  Di YLEO, FREKUENSI LEBIH PENTING DARI KUANTITI MINYAK. Maksudnya, untuk setiap keadaan, anda hanya perlukan setitik atau dua titik sahaja minyak dan bukannya bertitik2 untuk satu2 masa. Sebagai cth, bila anak baru mula demam, ambil SETITIK PEPPERMINT dan sapu di tapak kaki anak 2 JAM SEKALI. Tetapi jika suhunya sedang panas, ambik SETITIK PEPPERMINT dan sapu di tapak kaki anak 10 MINIT SEKALI. Tingkatkan FREKUENSI bukan KUANTITI.

16. Sekiranya anda ingin membuat sapuan dua atau lebih EO, sapu layer by layer, satu demi satu dan JANGAN campur dua EO sekaligus. Cthnya, sapu Lemon EO dulu, lepas jarakkan 2 minit baru sapu RC. Tujuannya adalah utk EO tersebut meresap ke dalam kulit dan pergi ke blood stream.

17.Jika ada EO yg anda mahu gunakan itu terdiri dari EO yg Single dan Blend, dahulukan dengan Single kemudian baru yang Blends, kecuali untuk protokol tertentu yang telah ditetapkan EO nya mengikut susunan.

18. Di awal penggunaan EO, kemungkinan untuk berlakunya healing crisis itu ada, bergantung kpd individu, kerana EO adalah produk yang natural. Produk natural atau semulajadi biasenya bertindak utk menyingkirkan bahan2 toxic dan sintetik yang tersimpan dlm badan, terutamanya jika sebelum ini anda banyak menggunakan produk yang mengandungi banyak bahan kimia atau sintetik. Antara healing crisis yg mungkin berlaku adalah seperti demam, batuk lebih kuat, pening, ekzema lebih flare up dan sebagainya, bergantung pada individu tersebut. Ade juga yg tidak mengalami  healing crisis dan terus merasai kesakitan berkurang atau kesihatan semakin baik dalam tempoh yg sekejap.

19. Bagi mengurangkan kesan healing crisis, start slow dengan apa yg anda lakukan. Maksudnya, kurangkan dose penggunaan. Selepas tubuh kita sudah boleh adapt dengan EO tersebut, barulah kita tingkatkan penggunaannya. Untuk kes kes ekzema, jika sebelum ini anda pernah menggunakan krim berasaskan steroid, jangan terus berhenti, dikuatiri ekzema akan lebih flare up jika anda berhenti secara mengejut. Kurangkan dosage cream tersebut perlahan-lahan, dalam masa yg sama gunakan EO / Ointment dari YL dan tingkatkan dosage nya seiring dengan pengurangan dosage krim steroid sehinggalah bebas steroid sepenuhnya.

20. Maklumkan kepada Consultant anda jika anda ada sebarang medical history agar lebih mudah kami bantu anda. Sebagai contoh, ada beberapa EO yg perlu dielakkan utk mereka yg mempunyai sejarah sawan seperti Eucalyptus. Begitu juga dengan mereka yg mempunyai darah tinggi elakkan penggunaan Grapefruit dan jika ada G6PD, elakkan penggunaan Copaiba EO. Untuk anak berusia di bawah 3 tahun, elakkan dari membenarkan mereka menghidu Peppermint secara direct. Beritahu kami kondisi anda agar kami dapat bantu anda dgn lebih baik lagi.

Sharing with LOVE, Knowledge is POWER,


Berminat ngn Essential oil ni...bole wasap saya


Tuesday, November 21, 2017

Berbelanja sambil menderma di 45th Anniversary Charity Event

Alhamdulillah, semalam berlangsung satu charity event yang dianjurkan oleh Intel Kulim. Tahniah untuk Intel Malaysia yang menganjurkan event sebegini sempena 45 tahun Anniversary Intel kt Malaysia. Charity event yang byk memberi manfaat kepada org2 yang memerlukan....

it was such a fun and awesome event. the activities mostly sesuai untuk kids that's why I bring my kid along.. bawa yang kakak je... sebab adiknye tak pandai lg...hehehe... 

So, sambil berhibur, sambil menderma. sume dana yang dorang collect tu akan di beri kepada 5 badan kebajikan. 

jom layan gambo 3 beranak kt charity event... :)

our family photo....tai takde si kecik...sian lak kena tggl...
Mama tunjuk tgn yang dilukis HENNA...

face painting....akk muka serius sebab malu....
Anak sulungku yang rapat sangat ngan abhnye...anak abh sungguh!!

Y.E.S.....Bella Ammara collection RAYA 2017 RM99 je.....

salam uolss....

nk share satu bnda best ni...SALES..SALES...SALES..

sape yg tak suka sales kann...harga murah sangat2 dan memang berbaloi gituuuu....kat butik takde SALES lg niii...ni sales utk dropship atau ONLINE je.....so, sape2 nk bole wasap sis ye...

tapi ade service charge gituu..RM 10 untuk baju dan RM5 untuk shawl....sebab ape ade service charge ni....sebabnye, nk g pickup baju tu, kena guna keta dan harga minyak pun da naik skang niii....dan, kalo nk g postage pun, still kena kire harga minyak jugak...tp, RM10 tu tak mahal sgtlaa...
So, kalo berminat bole wasap sis ye.....klo area KL, bole COD tapi ade minimal charge....

Design2 kt bawah je yg entitile utk SALES kali ni...

RM 30 je selai...kalo dua RM50

RM30 sehelai...kalo dua RM50

Sume design RM99

Sume design RM99

Sume design RM99
sape2 berkenan dan berminat bole wasap sis ye...

WASAP_ME
WASAP_ME
WASAP_ME

Friday, November 17, 2017

Tudung bawal yang super duper best MIRABELLE

Assalamualaikum uolss....

da pegi lunch ke tu....aku mls nk kua lg ni...so, kite update blog dulu ye....

korang suka pakai tudung bawal tak....aku rasa trend tudung bawal ni, waktu aku study dulu...tapi, skang ni pun ramai je yang pakai tudung bawal kann...aku je yang lepas study, dan masuk alam pekerjaan, terus tukar imej...pakai shawl plak...suka plak lilit- melilit ni...ni, lepas da kawen dan ade dua anak ni, selalu prefer tudung instant je....terus sarung je....

tapi, baru2 ni, aku try beli tudung bawal brand Mirabelle ni....aku da mula jatuh hati..jatuh cinta uolssss....sebab, meterial nye sgt2 best....sejuk dan senang bentuk...dan, yang paling penting, tak yah iron...atau org kata IRONLESS....so, bagi aku sebagai mak anak dua dan bekerja ni, memang sesuwai sgtlaa...selalu pakai je pin kt bawah dagu dan sarung je....terus SIAP!!!!

Semlm, Mirabelle bawal da kuakan new collection for November....cantik2 jugak design nya...aku pun suka...taste aku mestila yang kaler terang2 dan ceria selalu :)

dan lagi satu nk habaq ni, harganya sangat2 la berpatutan gituu...mmg harga mampu milik...student pun bole beli dan pakai.... RM25 je....

jom kite cuci2 mata masa lunch niii:




SUKA SGT YANG niii



tengok!!! memang cantikkan design2 nya.....kain pun jgn habaqla...mmg best dan sejuk....

So, apalagi...sape2 yang berkenan bole pm sis.... :) selalu kena preorder dulu...sbb, kalo tak preorder, nnti sure sold out...tak rugi beli....lepas beli yg ni, sure korang akan repeat order lagi dan lagi...

Jubah yang simple dan cantik daripada Bella Basic Jubah

Bella Basic Jubah 3.0

Meh sis nak inform Jubah yang paling hot selling ni Bella Ammara release semula tau, sebab terlalu laris sampai Bella Ammara team tak menang tangan tau!
.
Jap sis nak tanya? Sapa pernah grab Jubah Basic Bella Ammara sebelum ni? Yang mana pernah pakai pasti tahu mcm mana awesomenya Jubah Basic dari Bella Ammara… haaaaaaa!!!!
.
Untuk #BellaBasicJubah3.0 Bella Ammara keluarkan dengan menggunakan material yang LAIN. Ohhhhhhhh myyyyyyyy!! Seriouslahh wey? Iyaaa betul tu #BellaAmmaraLovers untuk kali ni Bella Ammara release #BellaBasicJubah3.0 menggunakan material Exclusive Crepe.
.
Sis tak nak cakap banayk pasal yang lain, sebab memang ternyata super awesome dah! Sis nak story pasal material yang supper comfy dan paling best yang confirm laris!
.
Kain material Exclusive Crepe ni yang paling best sebab susah kedut. #BellaAmmaraLovers pakai seharian pun tak akan nampak kedut, terletak helokkk jeee kat badan. Betul sis cakap ni.
.
Selain tu, #BellaAmmaraLovers kena tahu yang material ni paling senang nak iron, seminit dua pun cukup untuk iron #BellaBasicJubah3.0 ni. Opssss kalau bangun lambat sarung je terus pegi office, tak ada sapa perasan pun sis tak iron baju. Hihih.
.
---------------------------------------------------------------
5 tempat yang sesuai pakai #BellaBasicJubah3.0
----------------------------------------------------------------
1. Kelas
2. Office
3. Santai-santai
4. Holiday
5. Dating dengan buah hati awak


Cer tengok, #BellaBasicJubah3.0 ni sangat simple, korang pakai pergi mana pun tak akan nampak overdress, sesuai je untuk semua jenis majlis, formal ke, semi-formal ke atau pun casual. Wahhhh senangnya! Tak payah pening2 nak cari baju lepas ni kan?

sesuwai sgt nk belikan untuk mak mertua korang...



Harga #BellaBasicJubah3.0 yang Bella Amamara twarkan ni terlalu murah dan mampu milik oleh semua peringkat gaji, jadi tak kan beli untuk awak je? Alang-alang beli tu jangan lupa belikan untuk kawan rapat, adik, mak, mak mertua atau bakal mak mertua.. (auuuuu)
.

Ada sepuluh kaler


Satu lagi Kak Belle nak bagi tahu, #BellaBasicJubah3.0 ni ada poket tau di sebelah kanan, soo kalau nak letak kunci kereta ke, handphone ke, purse ke muat je,, tak payah susah-susah bawah handbag. Seeee #BellaBasicJubah3.0 ni memudahkan korang Kan? Tunggu apa lagi? Cepat2 beli yaaa...


Ada banyak cara sis semua boleh purchase#BellaBasicJubah3.0 dari Bella Ammara ni ya.

Sis boleh dapatkan di

• Whatsaap
.

• Website Bella Ammara :
www.bellaammara.com
www.bellaammara.com

www.bellaammara.com


• Butik-butik Bella Ammara

Shah Alam: www.belleyahya.com/BAshahalam
Kuala Lumpur: www.belleyahya.com/BAkualalumpur
Johor Bahru: www.belleyahya.com/BAjohorbahru
Kuantan: www,belleyahya.com/BAkuantan
Sungai Petani: www.belleyahya.com/BAsungaipetani.


• Authorize Dropship Bella Ammara
wasap_bellaammara_dropship
wasap_bellaammara_dropship




Bella Basic Jubah 3.0
Design: A-Cut Jubah Cutting with Flowy WidthMaterial: Exclusive Crepe –Lightweight Flowing
Detailing: BA Plate

Feature: Hidden Pocket, Breast Feeding and Wudhu Friendly
Colour: Black, Walnut, Warmgrey, Cobalt Blue, Emerald Green, Teal, Macchiato, Powder Blue, Berry Plum, Peachpie 

Price: RM100 GST included

Product Care: Suitable for machine wash. Iron steam or dry with medium heat.Available at website www.bellaammara.com and ALL Bella Ammara Boutique.
#BellaBasicJubah #BellaAmmara

kalo berkenan ape lg.... klik_here....klik_here.....klik_here....

Thursday, November 16, 2017

Kuman. Bakteria. Virus. Fungus. Ape beza dorang?

Assalamualaikum korang...

kali ni, sis nk share sket pasal kuman n bakteria ni...bkn ape..sejak jd mak2 ni, sis takut sgt kalo ank2 terkena jangkitan selsema atau demam....sebab, dorang ni susah sgt nk sembuh...so, selalu berigt2 pasal kuman dan bakteria nii..

So, ni cite drpd sorang pharmacist di sebuah hospital...bukan drpd sis ye...sis nk rasa info ni sgt2 penting. sbb tu sis share kat sini..

"Sebagai pharmacist di hospital kerajaan, saya tak larat bila ada pesakit cakap macam ni:

Puan A: Boleh tak saya nak antibiotik yang warna merah tu? Yang tu je 'ngam' dengan anak saya.
Saya: Hmm? Antibiotik jenis apa puan? Dulu dia sakit apa?
Puan A: Jangkitan kulit. Nama ubat tu saya tak ingat laa..
Saya: Oh tak boleh la nak pakai anibiotik tu. Sekarang dia cirit birit, kena pakai antibiotik jenis lain. Lain kuman, lain antibiotik yang kita kena pakai
Puan A: Oooooo


Okey, cakap pasal jangkitan, saya nak tanya, korang tahu tak apa beza benda-benda ni: Kuman. Bakteria. Virus. Fungus. 


Saya rasa sepatutya semua orang sepatutnya tahu. Kita ada belajar pasal benda ni dulu, dalam subjek Sains. Tapi saya rasa ramai yang mungkin tak ingat sebab dulu-dulu belajar untuk pass exam je kan? Hihi. ^^;;

InsyaAllah saya akan cuba terangkan sikit demi sedikit.

Kuman

Kuman ni terminologi yang pada saya, agak ambigous. Kuman sebenarnya merujuk kepada 'germ' iaitu terma yang merangkumi pelbagai jenis mikroorganisma yang membawa keburukan pada manusia.

Tapi ada juga orang yang merujuk spesifik kepada 'bakteria' apabila menggunakan perkataan 'kuman'. So, kalau korang ada diberitahu korang dijangkiti 'kuman' bagus lah juga korang tanya untuk specify kuman jenis apa yang korang dapat tu.

Kebanyakan kuman adalah parasit yang membawa keburukan pada manusia. Parasit merujuk kepada hidupan yang menumpang hidup dengan hidupan lain tanpa memberi faedah kepada hidupan tu dan juga membahayakan hidupan yang dia tumpang tu.

Bakteria

Saya nak mulakan dengan 'bakteria'. Bakteria ni adalah mikroorganisma unisel. Maksudnya dia ada satu sel sahaja. Struktur sel dia pun simple berbanding dengan dengan hidupan multisel macam manusia. Dengan kata lain, perbezaan fugsi sel bakteria dan sel manusia sangat banyak.

Contoh penyakit yang dibawa oleh bakteria: kolera (cirit birit), pneumonia (sejenis jangkitan paru paru), cellulitis (sejenis jangkitan kulit)


Bakteria E. coli, dilihat di bawah mikroskop

Ubat untuk membunuh bakteria dipanggil antibiotik. Ada banyak jenis antibiotik. Setiap antibiotik bertindak untuk membunuh bakteria melalui pelbagai strategi. Contohnya:

1) Dengan cara memusnahkan dinding sel bakteria dan menyebabkan bakteria mati
2) Dengan mengganggu replikasi DNA bakteria dan menyebabkan bakteria tak dapat membiak
3) Menganggu metabolisma bakteria dan menyebabkan kitaran hidup bakteria terganggu

Disebabkan sel bakteria ni berbeza dengan sel manusia, secara amnya antibiotik sangat spesifik dan hanya akan membunuh sel bakteria.

Tapi anda perlu tahu, bakteria yang berbeza hanya boleh dibunuh dengan antibiotik tertentu. Antibiotik untuk bunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan kulit mungkin tidak boleh membunuh bakteria yang menyebabkan anda cirit birit. Jadi jangan makan ubat sembarangan tanpa nasihat doktor/pharmacist!


Fungus

Saya mahu pergi ke fungus dulu. Dalam bahasa orang tempatan, fungus ni juga dipanggil kulat. Contoh jangkitan daripada fungus: athlete's foot (yang menyebabkan kaki bau busuk tu), oral candidiasis (putih-putih dalam mulut, bayi selalu kena), dan vaginal candidiasis (keputihan)


Fungus ni, lebih kompleks berbanding bakteria. Ada yang unisel, ada yang multisel. Jadi, fungus ni lebih banyak persamaan dengan sel manusia.

Disebabkan itu, antifungal yang digunakan untuk membunuh jangkitan fungus secaranya amnya adalah lebih toksik kepada manusia. T__T

Kebanyakan ubat antifungal target ergosterol, sejenis bahan yang hanya terdapat di dalam fungus dan protozoa, tapi takde dalam manusia. Tapi walaupun takde dalam manusia, struktur kimia ergosterol agak menyerupai sterol di dalam manusia, so masih lagi ada kemungkinan untuk menganggu sel manusia juga.

Fungus juga secara amnya lebih susah untuk dibunuh. Kalau untuk krim antifungal, biasanya farmasi akan suruh sapu lagi seminggu selepas jangkitan kulit hilang untuk elakkan jangkitan fungus tu datang balik.

Salah satu problem fungus ialah diorang ni boleh menghasilkan spora (biji benih untuk diorang membiak). Fungus lebih mudah dibunuh, tapi spora ni tahan panas dan lebih sukar dimusnahkan.

Protozoa

Satu lagi hidupan unisel pembawa penyakit ialah protozoa. Sel protozoa agak kompleks. Diorang ni selalunya dijumpai berenang-renang dalam air. Dalam tanah pun ada.


Protozoa. Image source: https://en.wikipedia.org/wiki/Protozoa
Cantik kan? Nampak kompleks sebab ada banyak vacuoles. Ada cilia untuk berenang-renang. Contoh penyakit yang dibawa oleh protozoa ialah malaria dan toxoplamosis (penyakit yang boleh merebak melalui tahi kucing. jeng jeng!)

Dari segi ubat, sesetengah protozoa boleh dibunuh oleh antibiotik. Plasmodium, protozoa yang menyebabkan malaria, boleh dibunuh oleh pelbagai ubat spesifik untuk malaria.

Virus

Antara banyak-banyak mikroorganisma, virus ni la antara yang paling pelik. Sudah la sifat dia pun tak macam hidupan lain. In fact, korang boleh crystallize virus, dan lepas tu, diorang masih lagi aktif dan 'hidup' macam biasa.

Saiz virus sebenarnya saaaaangaaat kecil berbanding sel mikroorganisma lain. Bakteria saiz diorang dalam 5 mikrometer. Saiz virus dalam gambar ni sebenarnya dalam 20 nanometer sahaja, beratus-ratus kali ganda lagi kecil dari bakteria.

Kalau nak senang korang fikir, bayangkan kalau bakteria ni saiz dia 5 meter, virus ni pula cuma 2 cm je.

Tapi, kecil-kecil cili api.

Bagi saya lah, virus ni memang susah betul nak bunuh. Diorang kecil, suka sembunyi dalam sel manusia. Kerja diorang ialah hijack sel badan manusia supaya menghasilkan lebih banyak virus supaya diorang terus membiak. Satu sel manusia yang dijangkiti akan hasilkan lagi beribu2 lemon virus yang baru. Scary kan?




Nak bunuh memang susah. Diorang ni takde nukleus, takde dinding sel, cuma ada beberapa protein/enzim saja di badan diorang. So kita cuma boleh target protein-protein ni sahaja.

Sebab itulah, banyak penyakit yang disebabkan oleh virus masih tiada ubat sampai sekarang. Contoh: HIV, denggi, Zika virus. Ebola.

Kalau ada ubat pun, selalunya banyak kesan sampingan dan kurang efektif. Ada yang perlu ambil secepat mungkin sementara virus belum merebak secara luas. Contoh: ubat untuk influenza, dan demam campak.

Biasanya kalau virus, kita akan mengharapkan sistem imun badan kita sendiri yang bunuh virus tu. Allah dah jadikan sel darah putih kita ni pandai kesan virus dan hapuskan diorang. Sebab itulah kalau setakat demam selesema biasa, TAK PERLU ambil antibiotik.

Virus tu tak peduli pun dengan antibiotik tu. Buang duit korang je beli antibiotik. Yang penting, banyakkan rehat, dan minum air banyak sementara tunggu sel darah putih kita hapuskan virus demam selesema tu. Kalau suhu badan naik, cepat-cepat ambil ubat demam supaya tak menganggu sistem badan kita. (Badan kita berfungsi dengan baik hanya sekitar suhu 37 darjah selsius).

TAPI dalam kes HIV di mana virus tu serang sel darah putih, susah sikit lah nak sembuh. Sebab itulah kebanyakan orang yang menghidap HIV positif akhirnya akan meninggal akibat komplikasi kurang daya tahan badan disebabkan sistem imun badan sudah dimusnahkan oleh virus HIV.


Minta dijauhkan sajalah.


Saya harap dengan entry kali ni, korang akan lebih memahami jenis-jenis kuman pembawa penyakit. Dan anda juga diharapkan faham kenapa kadang-kadang tu sakit kulit juga, tapi lain jenis ubat yang kena kasi. InsyaAllah, lepas ni kalau berkesempatan saya akan tulis pula tentang antibiotik dan masalah antibiotic resistance (kerintangan antibiotik).

Okay, itu saja dari saya. Semoga bermanfaat! :)

source: someone share this info tru my whatsap grup...

Tuesday, November 14, 2017

Terus Mencintai by Siti Nordiana




Lirik Terus Mencintai - Siti Nordiana

Oh kasihku takkan hilang
Bila kau ingat kepadaku
Oh cintaku tak akan pudar
Bila kau selalu di sampingku

Rasa rinduku melayang-layang
Mengingatkan engkau seorang
Menyemai kasih di dahan cinta
Haruskah aku terus menangis

Mengapa rindumu padaku
Tak sebesar rasa sayangku padamu
Mengapa cintamu padaku
Tak bisa seluas lautan

Rasa rinduku melayang-layang
Mengingatkan engkau seorang
Menyemai kasih di dahan cinta
Haruskah aku terus menangis

Mengapa rindumu padaku
Tak sebesar rasa sayangku padamu
Mengapa cintamu padaku
Tak bisa seluas lautan

Sungguh, sungguh kutak bisa
menahan besarnya rinduku padamu
Sungguh, sungguh kutak bisa
Memaksa dirimu mencintaiku

Mengapa rindumu padaku
Tak sebesar rasa sayangku padamu
Mengapa cintamu padaku
Tak bisa seluas lautan
Tak bisa seluas lautan

*****






Sedap pulak dengar lagu ni...tapi sayang tak terpilih untuk final AJL....kalo tak bole lawan ngan dayang utk vocal terbaik...ape2pun, best of luck in future untuk Nana...semoga suksess selalu....

Cardigan atau Blouse Murah sangat..


SALAM uolss....

Arini, sis nk share pasal cardi blouse yg best ni drpd Bella Ammara...

Cardi Blouse Deeya Bella Ammara
Menariknya Cardiblouse ni, senang sangat untuk digayakan. Sarung je terus nampak cantik. Pada mana-mana #BellaAmmaraLovers yang mencari pakaian kasual 2 in 1, Cardi Blouse lah jawapannya.
Nak tahu tak sebab apa? Sebab cardi blouse ni boleh di gayakan dengan pelbagai gaya, blouse mahupun cardigan. Anda boleh menggayakan dengan pelbagai style mengikut kreativiti masing-masing.
Menggunakan fabrik Como Crepe yang berkualiti tinggi, dapat memberi effect ‘ringan’ dan ‘flowy’, serta boleh didapati dalam size XS sehingga XXL. #CardiBlouse ini sangat sesuai buat muslimah diluar sana untuk menggayakannya dengan pelbagai cara tetapi kekal anggun dan sopan.
Product Name: CardiBlouse 
 Type: Cardigan & Blouse
 Size Availability: XS - XXL 
 Material: Como Crepe
5 SEBAB KENAPA ANDA PERLU DAPATKAN CARDI BLOUSE
1. Sesuai untuk di pakai pada bila-bila masa.
2. Material yang digunakan sesuai dengan suhu di Malaysia
3. Mempunyai warna-warna yang menarik
4. Menggunakan material yang ringan, lembut, flowy.  
5. Koleksi 'easy-go' ini memudahkan anda untuk match dengan palazzo atau skirt. 
TEMPAT YANG SESUAI UNTUK MENGAYAKAN CARDI BLOUSE BELLA AMMARA
1. Melancong ke tepi pantai
2. Shopping
3. Menghadiri majlis casual
4. Picnic

Kaler LAVENDER yg soft n pastel gituuu

kaler salmon ni pun soft jugakk

lady boss kak belle menggayakan cardiblouse

Mustard color...

Powder blue pun comey !!

Sis pun layan gak cardibluse ni....kaler magenta.... :)

Harga cardiblouse ni murah je...RM45...sape berminat bolela klik kt bwh nii...

Monday, November 13, 2017

BELLA PALAZZO yang SUPER DUPER AWESOME

HAI korang....mai dahh...mai dahhh...

APA yg MAI tuuu...(bukan mamai plak..hihihi)....



BELLA PALAZZO YANG SUPER DUPER AWESOME NOW RELEASE
Hamboiii tengok tuuuuu dia punya penangan.. tapi memang betul, sis paling suka dengan material #BellaPalazzo ni super-duper comfy. 
Ciri #BellaPalazzo yang boleh buat korang tak tidur malam
 **GAYA BARU- Cutting #BellaPalazzo ni memang boleh buat semua melting. Cutting mcm ni juga sesuai untuk travel dan urusan harian tau!
 **SELESA- jahitan getah di bahagian pinggan yang tidak terlalu ketat dan tidak terlalu longgar memang akan buat korang selesa walaupun seharian mengayakan #BellaPalazzo. Getah di bahagian pinggang ni jugak tidak mencekam pinggang silm sistur tu, so tidak akan meninggalkan kesan getah pun.. woooowwwwww...
**OMGGGG 5 colour bebe- semua colour yang best seller, mudah nak match dengan top korang. Wowwww,,, cantik-cantik
 ** LIGHT IRON- ini sis yakin semua suka. Korang tak payah spend time lama-lama kat iron board tu untuk iron #BellaPalazzo. 
**SESUAI UNTUK SEMUA- Features front pleated pada #BellaPalazzo membolehkan semua org dari pelbagai saiz mengayakan #BellaPalazzo.. wooowwwww bestnyaaaa!!

Bella Palazzo Purple Grape Bella Ammara


Bella Palazzo Jade Bella Ammara


Bella Palazzo Pastel Pink Bella Ammara


Bella Palazzo Armada Blue Bella Ammara

ade satu saiz je ye....fit saiz s to l....

-Soft Como Crepe with lining
-Elasticized waist
 -Two side pockets
Product Care: Suitable for machine wash

So, sape2 yg berkenan dan jatuh cinta sgt2...cpt2 wasap sis ye....
Related Posts with Thumbnails