Search This Blog

Thursday, September 16, 2010

KNOCK KNOCK RAMADHAN BERSAMA PRINCESS MIYOKO- EPISODE 3

Salam Lebaran utk sume...

tak sangka kann arini, da msk hari ke-7 kite beraya...sy lak msh lagi bersama rancangan mask2 di bln ramadhan nii..hihihi..actually, da bole tukar ye..Ramadhan tukar ke Syawal..tp, actually, resepi yg sy nk share kali ini dibuat pada mlm sehari sebelum raya..that's means di bulan Ramadhan lg laa...

ok, resepi kali ini adalah resepi nk wat kek TIRAMISU....uiihhh..senang sgt laa....korang leh google kt youtube kalo nk tgk cara2 mat saleh wat TIRAMISU niii...senang giler ok...sape2 pun bole wat...

bahan-bahan yg diperlukan adalah seperti berikut:

1) Ladyfingers biscuit. for those yg stay kt area penang, bolela beli biskut ni kt ColdStorage, Gurney..kt tmpt2 lain mmg takde ye..kalo yg dok KL tu, sure senang je nk cari biskut niii...

250gm Philadelphia cream cheese
250ml whipped cream




200gm gula
2 sudu besar serbuk kopi.

Cara-cara membuatnye:

1- whisk whipped cream tu sampai stiff sampai jadi whipped cream. nk tau camne, leh google cara2 nak buat whipped cream, make sure cream tu sejuk betul and bowl for the cream tu pun sejuk.


whipped cream yg cair...

whipped cream yg dah jd stiff dan creamy...

2- bila dah jadi whipped cream, baru bleh masukkan gula. dan kacau bagi sebati.
3- then, masukkan cream cheese. cream cheese tu prefer letak kat room temperature, senang nak pukul.



kacau bersama cream cheese sampai jd creamy...

4-dalam bekas lain, bancuh lah serbuk kopi tu ngan air. sama mcm nak bancuh air kopi. cuma jangan pahit sangat la. nanti pahit la tiramisu tu.

5-then, air kopi dah siap, cream dah siap, amik ladyfingers, satu2 celup dalam air kopi. celup sikit je dah cukup. nak rasa kopi tu je. jangan sampai hancur plak biskut tu.

6-lepas tu susun biskut dalam bekas 4 segi. nak susun camna tu, ikut suka la. ikut kreativiti kprang ye.. bila bekas dah penuh ngan biskut, amik cream dan tutup biskut tu. cream lagi banyak lagi sedap kot. lagi creamy la. then, taburkan serbuk koko kt ats layer cream tuu..lg byk, lg sedap...

ladyfingers yg dicelup dlm kopi, disusun dlm bekas 4segi..



cream di letak diats layer biskut td..lg byk, lg sedap ye...

7- usually, utk ingreadient mcm kat atas ni, guna 8-9 keping biskut/layer je. and max 2 layer je bleh buat. kalo nak layer banyak2, buat la cream lagi banyak.

8-lps dah abis susun2 biskut ikut kreativiti, simpan la tramisu tu dalam fridge sekurang-kurangnye 8jam, kasi blend itu cream & biskut & kopi. next day baru makan.





tadaaaa...nila tiramisu saya...

Selamat mencuba ye, sume.. :)

7 comments:

shuhadah Zainol said...

tin...jgn lupa..open house nanti wat tiramisu ni tuk shu yer...hehehe... ngidam dah ni ha... lbh dr org ngandung..hahaha...

BabiesMom said...

WAH2...tin rajinnyer dier.. mmg bertuah ni saper dapat.. aper lg nanti wat ar.. wina nk mkn.. nanak gak2.. tin wina curi pic 2 na.. pic raya kita kat umah sis shu..wakkka.. curi2... dapat jumpa u n ur sis n lelain mmg besh.. next aktiviti.. roger2 ar.. kali ni u laks bawak ur special person.. biler nk bawak nie

Hana Faza-same person said...

waaa! delicious!

nak try ! nak try!

erk?? tp nak kena redah supermarket cari biskut tu dulu la..hhheee

Azizal Adnan said...

sedap... sedap.... nak lagi... nak lagi.... =)

diriku said...

he2..best kek ni..masa raya hr 2 bli kek tiramisu kt rmh..

Ciklinn said...

wahh sedappnyerr...

salam kenal dari ciklinn

niza said...

hi Titin...
Niza nie... hehe...

whipped cream tu x cukup pukul lg tu. :P

Related Posts with Thumbnails