Search This Blog

Sunday, August 15, 2010

KNOCK KNOCK RAMADHAN BERSAMA PRINCESS MIYOKO

Salam sume....

Bertemu kite lagi di pagi 5 Ramadhan yg hening nii ooppss..da tgh ari maaa... kali ini, sy nk berkongsi resepi turun temurun ibu sy kepada tuan puan di luar sana...di harap tuan puan sekalian dpt mencuba resepi yg senang ini...

Mula2 sekali, tuan puan perlu menyediakan bahan2 seperti di bawah...ooopppss...sebelum tu, sy terlupa nk bgtau resepi yg nk sy kongsikan di sini...Ia Adalah Masak Asam Pedas Johor...mudah, senang dan cept...

Mula2, tuan puan haruslah pergi ke kedai Mini market or pasarraya besar utk beli bahan2 dibawah...tak pun, beli je kt market, macam2 ade disitu...mudah dan senang parking...hihihi....

bahan2 yg diperlukan adalah


  • bawang besar 1 ulas,
  • kunyit satu ketul sebesar ibu jari,
  • cabai kering beberapa biji ikut citarasa masing2 (kalo nk pedas, letakla byk sikit ye),
  • beberapa keping asam keping,
  • daun cenehom
  • dan yg paling penting beberapa ekor ikan (tak kisah ikan ape...ikan pari, merah, temenung, kembung..ikut citarasa masing2 ye)

Cara-cara utk membuat asam pedas johor:

  1. Panaskan minyak di dalam periuk.
  2. Selepas minyak da panas, masukkan bawang besar dan kunyit (yg diblender bersama2) ke dalam myk itu. tggu sampai bahan2 itu kekuningan.

3. Setelah bhn yg diblender tu nmpak kekuningan atau garing, masukkan pula, cabai kering yg diblender lumat2.


4. Cabai perlula dimasak lama sehinnga hilang bau cabai dan sehingga ia kering. Apabila, cabai da kering, masukkan air sedikit demi sedikit.


5. Setelah kuah mendidih, masukkan pula asam keping dan daun cenuhom...kacau perlahan2 dbersama api yg perlahan.

6. Jangan lupa msukkan gula dan garam secukup rasa..

7. Last but not least, masukkan ikan kedalam kuah yg sudah mendidih itu....biarkan ikan seketika di dlm kuah agar ikan sebati ngan kuah asam pedas itu. tggu sampai kuah mendidih..


8. Setelah mask, tutup api dan bole dihidang utk keluarga tersayang...memandangkan hari ini, kite berpuasa, so, kena tggu buka posa dulu la ye...jgn2 g curi mkn lakk...=p.

Alhamdulilah, asam pedas sy kali ini menjadi dan sgt sedap sampai menjilat jari....bravo..bravo to me...angkat bakul sendiri nampak

Masakan lain yg dimasak adalah ayam masak kicap, sayur sawi cap2, dan puding cocktail...






okay, tuan2 dan puan2 sume..sampai disini sahaja resepi sy pada kali ini..sy harap sgt2 tuan2 dan puan2 dpt mencuba resepi ini dirumah dan seterusnye memikat hati pasangan masing2 ngan masakan yg sedap2...mmg sgt2 mudah disediakan...

kite jmpa lg dilain hari, dan waktu...
sekian, terima kasih...tata titi tutu...

6 comments:

shuhadah Zainol said...

sedapnya asam pedas johor... puding tu cmner wat plak?? bagi la resepi..;p

MiYOKO SuKi said...

Shu --> mmg sedapp...ok2..next, tin share resepi pusing tu lakk..senang je. :) tggu ye...

Azizal Adnan said...

teerliurr tgk... sedapnya....

Azizal Adnan said...

pandainya ayg masak.... ;)

-anidaothman- said...

blurrppp.....telIoq nieh..jatoh chenta ngan puding tuh..nak wat gak laa....besok

BabiesMom said...

Wah... rajin toi.. ni dah leh kahwin dah ni.. dah lulus.. wina pown baru mask asam pedas pari kemarin..camer ler erk.. eheeeee.. cedap nyer...

Related Posts with Thumbnails