Menu ni paling fav di Johor, kalau open house tu, menu ni yg habis dulu!
BAHAN- BAHANNYA:
Mee laksanya adalah - Spegeti
Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan):
Ikan kembong + ikan SARDIN + IKAN TENGGIRI
udang basah 100gm
1 1/2 paket kecil udang kering
Bahan B (dimesin):
bawang besar - 5 biji(kuah lebih manis
bawang putih 3 ulas
cili kering - 15 -20tangkai
halia - 2 ibu jari
lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
serai - 2 batang dihiris halus dan dimesin
asam keping - 2 keping
santan pekat 1 kotak / paket atau lebih
1 paket kerisik
1 paket kecil rempah kari ikan (saya guna 2 paket)
Bahan Hias:
limau kasturi belah 2 dan buang biji
timun di racik halus( ade juga yang potong keliling n jadi mamc bawang bila dipotong bulat)
tauge buang ekor (segar)
bawang besar hiris halus
lada merah/lada hijau dihiris
Daun kesum diracik halus
lobak asin
CARA-CARANYA:
1.rebuskan ikan, udang dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
*cara buat kuah
1.Tumis minyak dan masukkan bahan B hingga wangi
2.Bila garing, masukkan rempah kari cili belender dan kacau sebentar sehingga naik bau 1/minit
3.Masukkan ikan/udang yang dimesin
. 4.Masukkan santan pekat diikuti dengan 2
mangkuk air dan
5.Masukkan asam keping
6.Tambah garam dan gula untuk rasa
7.Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1
1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan
didalam peti sejuk
sambal belacan
cili api/merah
bawang
ikan bilis
belacan
(kukus brg diatas)
masa nk belender buh air asam jawa
gula.....
Siap! Letak spegeti dlm mangkuk, letak ulam dan curah kuah. Makan la guna tanggan! Sedap
!!!
Like & Share resepi panas
Kredit: facebook
sedapnye bila di makan panas2 ni... |
2 comments:
Along suka makan tapi tak suka buat sebab complicated sangat..renyah skit kan..hehehe
suka gak laksa johor ni tapi nak buat sendiri tak berapa nak ghajin..haha
Post a Comment