Search This Blog

Tuesday, January 16, 2018

Resepi tomyam daging dengan periuk NOXXA

Salam sume.

Resepi tomyam daging | Minggu lepas, aku ada masakkan tomyam daging menggunakan periuk NOXXA. Senang dan cepat sangat. Kalau masak kt dapur gas, mmg byk stepnye tapi sebab masak guna Noxxa, kurang 20minit, siap setel!



Bahan2 :
2 btg serai diketuk,
1inc lengkuas diketuk
5ulas bwg putih diketuk
1bj bwg besar dipotong 6
1bj tomato dipotong 6
2bj cili besar di potong ikut suka
cili api ikut suka kepedasan diketuk
2sudu besar pes tomyam
1sudu perahan limau nipis

Daging dihiris nipis
Sayur2an : carrot, bunga kobis, kobis

Cara2 :


  • Masukkan daging dan semua bahan2 yang diketuk dan dipotong.

     **pes tomyam, sayur-sayuran, perahan limau ketepikan dulu


  • Tuang air paras2 bahan2 td atau lebih

    (Ingat tau, HP / LP tidak mengeringkan air)


  • Onkan PC Noxxa
  • Tekan HP15 (High Pressure for 15 minits)
  • ON
  • Laraskan tombol ke pressure
  • Selesai 15 minit, wap dh abes kuar, on Stir Fry (SF) masukkn udang, sayur2an, smua yg diketuk dan dipotong, pes tom yam, garam dan gula dan perahan limau. Pastu kacau2 sebati, adjust rasa smua, siap!!



Senangkan dgn Noxxa? Balik keje lambat2 pun, bole rilek2 lg masak sblm masuk waktu maghrib. 

Kini, hidup lebih mudah dengan NOXXA. :)

8 comments:

Dunia Zumal said...

Bagus Noxxa ni, serba guna. Cepat pula tu

Nur Azian Jaafar said...

tringin nk ada periuk noxxa sndiri kat umah.. msih dlm wishlist lg...

btw, good sharing sis !

MiYOKO SuKi said...
This comment has been removed by the author.
MiYOKO SuKi said...

best sgt

Amanda Suria said...

bestnya kalau ada piyu noxxa ni...nak la..tapi rega dia menakutkan..

MiYOKO SuKi said...

Noxxa ni hadiah wedding tin aritu...nsb baik ada org kasi..along ada satu lg pressure cooker yg sama ngn noxxa ni..philips pc...murh lg..ritu beli rm300 je ms promo kt lazada.

MiYOKO SuKi said...

Bole try survey philips pressure cooker..hrga murh lg compare ngn noxxa nii...die punye function sama je..

mama tisya said...

tomyam daging noxxa sedap tu

Related Posts with Thumbnails